Shëndeti

Simptomat post-Covid që zgjasin janë ndoshta më të zakonshme nga sa mendojmë

Simptomat post-Covid që zgjasin janë ndoshta më të zakonshme

Muajt ??e fundit, simptomat post-Covid ka marrë një vëmendje të madhe të mediave dhe publikut. Hulumtimet kanë zbuluar se një në katër nga të infektuarit me Covid, ndoshta miliona njerëz vetëm në SHBA - vuajnë nga simptoma kronike afatgjata, duke përfshirë dhimbje koke, marramendje, dhimbje barku, probleme në zemër, lodhje, ankth, depresion, dëmtim njohës dhe gjendje të tjera.

Covid është një sëmundje e vështirë dhe komplekse, dhe ne duhet të bëjmë shumë më tepër për të ndihmuar ata që po luftojnë me të. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të kuptohet se në vend që të jetë një rast i veçantë i çuditshëm, Covid i gjatë është ndoshta pjesë e një fenomeni më të gjerë që prek shumë njerëz.

Kohët e fundit, mjekët dhe studiuesit kanë kuptuar gjithnjë e më shumë nga pacientët që mbijetojnë nga një sëmundje e çdo lloji, ose kalojnë trauma të rënda fizike, ose janë në rrezik të lartë për një sërë simptomash të shëndetit fizik, njohës, mendor dhe kronik, probleme që ngjajnë shumë me Covid-in afatgjatë.

E parë në këtë kontekst, nuk është aspak befasuese që shumë pacientë të infektuar me Covid e gjejnë veten duke u përballur me një sërë problemesh të vazhdueshme shëndetësore. Kjo nuk është për të minimizuar Covid -in e gjatë në asnjë mënyrë, por thjesht për ta vënë atë në një kontekst më të gjerë.

Por në shumë raste, mbijetesa nuk do të thotë shërim i plotë: disa pacientë zbulojnë se trupat, truri dhe psikika e tyre vazhdojnë të mbajnë plagët e asaj që kanë kaluar.

Një studim Post-Covid zbuloi se një vit pas shtrimit në spital, një e treta e pacientëve me dështim të rëndë të frymëmarrjes ose goditje kishin dëmtime të rëndësishme njohëse.

Një tjetër zbuloi se midis një të katërtës dhe një të tretës së pacientëve që u trajtuan në ICU kishin simptoma të rëndësishme dhe afatgjata të ankthit, depresionit ose PTSD.

Studiuesit kanë gjetur rezultate të ngjashme për të mbijetuarit e kushteve të tjera mjekësore, përfshirë kancerin, sklerozën e shumëfishtë dhe ALS.

Tiranapost.al