Shëndeti

Simptoma më e papritur dhe e çuditshme e dikujt që po mendon vetëvrasjen

Simptoma më e papritur dhe e çuditshme e dikujt që po mendon

Kur imagjinoni për herë të parë dikë duke përjetuar mendime vetëvrasëse, mund ta imagjinoni atë duke qarë, të shtrirë në shtrat, ose me dhimbje. Idetë vetëvrasëse - dhe depresioni që mund ta shoqërojë atë - shpesh i bën njerëzit thellësisht të trishtuar ose apatikë.

Por ka një tregues tjetër të mendimeve vetëvrasëse që mund të jetë i papritur, ose konfuz në fillim: dikush me një gjendje të tillë të shëndetit mendor mund të duket shumë i lumtur, ose i shkujdesur. Edhe pse kjo mund të duket si një shenjë e mirë, në fakt mund të jetë shqetësuese.

Si mund të jetë një shenjë paralajmëruese për vetëvrasje shfaqja e lumtur dhe e shkujdesur?

Këtu është thelbi: Nëse dikush me një gjendje të tillë të shëndetit mendor papritmas duket i gëzuar dhe i relaksuar, mund të jetë për shkak se ata kanë marrë vendimin të vetëvritet.

Si rezultat, ata ndihen të lehtësuar nga dy gjëra: ideja se nuk do të kenë dhimbje shumë më gjatë dhe fakti se mund të ndalojnë së debatuari për këtë vendim me veten e tyre, pasi e kanë ndarë mendjen.

Në këtë pikë dhe për këtë person, vdekja është e vetmja përgjigje.

Ekziston edhe një arsye tjetër që mund të jetë në lojë. "Është gjithashtu e mundur që edhe nëse ata janë duke luftuar me vendimin nga brenda, ata maskojnë faktin se si ndihen vërtet në përpjekje për të fshehur këtë vendim," tha Danielle Dellaquila, një terapiste në Gateway to Solutions në New York City.

“Kjo është arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme që ne të mos ndalojmë së vlerësuari situatën kur shohim përmirësim të papritur të simptomave të shëndetit mendor.”

"Çdo ndryshim i papritur në mënyrën se si dikush flet, ose sillet kërkon vëmendjen tonë".