Shëndeti

Shkencëtarët bëjnë zbulimin e rëndësishëm për trajtimin e kancerin e gjirit

Shkencëtarët bëjnë zbulimin e rëndësishëm

Shkencëtarët thonë se kanë bërë një zbulim në kërkimin e kancerit të gjiri.

Studimi, i cili u financua nga shoqata bamirëse Prevent Breast Cancer me bazë në Britaninë e Madhe, zbuloi se indet mund të ruhen në një xhel të veçantë. Kjo metodë do t’i ndihmojë shkencëtarët të identifikojnë trajtimet më efektive të barnave për pacientët.

Ekspertët zbuluan se indet që mbaheshin në këtë xhel ruanin strukturën, llojet e qelizave dhe aftësinë për t’iu përgjigjur një sërë ilaçesh në të njëjtën mënyrë si indet normale të gjirit. Hulumtimi mund të forcojë zhvillimin e ilaçeve të reja për trajtimin dhe parandalimin e kancerit të gjirit, pa pasur nevojë për testime te kafshët.

“Trajtimi që ka qenë i disponueshëm deri më tani nuk mund të përmbledhë plotësisht kompleksitetin e indit njerëzor, mungesës së matricës jashtëqelizore njerëzore, stromës dhe qelizave imune, të cilat dihet se të gjitha ndikojnë në përgjigjen e terapisë”, thanë ata.

Një studiuese në Universitetin e Mançesterit , tha se zbulimi do t’i ndihmonte shkencëtarët të testonin barnat më të përshtatshme në indet e gjalla për trajtimin dhe parandalimin e kancerit të gjirit.