Shëndeti

Sëmundja e 'baktereve mishngrënëse' po përhapet në Japoni. I vret njerëzit brenda 2 ditëve

Sëmundja e 'baktereve mishngrënëse' po përhapet

Një shpërthim vdekjeprurës i një 'bakteri mishngrënës' po përhapet me shpejtësi në të gjithë Japoninë. Institucionet shëndetësore kanë ngritur alarmin për faktin se sa shpejt mund të çojë në vdekje.

Afro 1000 raste të sindromës së shokut toksik streptokoksik (STSS) janë raportuar në vendin aziatik këtë vit dhe mjekët paralajmërojnë se simptomat mund të jenë fatale brenda 48 orëve.

Që nga 2 qershori, Japonia raportoi 977 raste STSS, duke tejkaluar tashmë totalin e 941 rasteve të vitit të kaluar brenda gjashtë muajve të parë të 2024, sipas Institutit Kombëtar të Sëmundjeve Infektive të vendit.

Gazeta lokale Asahi Shimbun raporton se shpërthimi ka goditur veçanërisht Tokion, me 145 raste në gjysmën e parë të këtij viti. Shumica e rasteve janë raportuar te të rriturit mbi 30 vjeç dhe shkalla e vdekjeve është rreth 30 për qind.

Sëmundja është një përgjigje ndaj Streptokokut të Grupit A (GAS), të njëjtit bakter që shkakton streptokokun tek fëmijët. Disa lloje të baktereve mund të çojnë në zhvillimin e shpejtë të simptomave si ethe, presion të ulët të gjakut, dhimbje të gjymtyrëve dhe ënjtje. Nëse nuk trajtohen, këto simptoma mund të çojnë në nekrozë, dështim të organeve, vështirësi në frymëmarrje dhe madje edhe vdekje.

“Shumica e vdekjeve ndodhin brenda 48 orëve”, tha Ken Kikuchi, një profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin Mjekësor të Grave në Tokio, në një intervistë me Bloomberg.

“Sapo një pacient vëren ënjtje në këmbë në mëngjes, ajo mund të zgjerohet deri në gju, deri në mesditë dhe ata mund të vdesin brenda 48 orëve.”

Kikuchi paralajmëron se me këtë shkallë infeksioni, numri i rasteve në Japoni mund të rritet në më shumë se 2,500 raste këtë vit. Individët mbi 50 vjeç janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, paralajmërojnë zyrtarët shëndetësorë.

Trajtimi për STSS përfshin antibiotikë me dozë të lartë IV dhe kujdes mbështetës, por vëmendja dhe ndërhyrja e menjëhershme është thelbësore.

Sipas Institutit Kombëtar të Sëmundjeve Infektive, mbrojtja më e mirë kundër GAS dhe STSS është higjiena e mirë, duke përfshirë larjen e duarve, trajtimin e menjëhershëm të çdo infeksioni dhe mbajtjen nën vëzhgim të çdo plage, prerjeje ose infeksioni të lëkurës.

Qendrat e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) thonë se 'njerëzit me një plagë të hapur janë në rrezik të shtuar për STSS', duke përfshirë ata që shërohen nga operacionet, si dhe ata me infeksione virale që shkaktojnë plagë të hapura.

Në të gjithë botën, vende të tjera kanë raportuar gjithashtu një rritje të infeksioneve GAS dhe iGAS, pas pandemisë. Në fund të vitit 2022, të paktën pesë vende evropiane raportuan një rritje të rasteve të GAS në Organizatën Botërore të Shëndetësisë, që përkon me heqjen e kufizimeve të COVID në secilin vend.