Shëndeti

Sa më shumë muskuj tek këmbët, aq më pak rrezik për një goditje në zemër

Sa më shumë muskuj tek këmbët, aq më pak rrezik

Sa më shumë muskuj, aq më pak të rrezikuar ndaj një ataku kardiak. Sidomos muskujt e këmbës duket se lidhen me një rrezik më të ulët ndaj problemeve me zemrën. Kështu sugjeron një studim i ri.

Studimi u prezantua në Pragë, në kongresin shkencor 'Heart Failure 2023' të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë.

Më kalimin e moshës masa muskulore bie dhe rreziku shtohet. Po si e shpjegojmë mjekët lidhjen?

Pas një ataku kardiak, i njohur shkencërisht si infarkt i miokardit, zemra mund të kalojë përmes një procesi të quajtur rimodelimi i miokardit, ose rimodelimi kardiak, në të cilin grumbullohet indi fijor, duke shkaktuar një zmadhim të zemrës. Por provat e reja sugjerojnë se rehabilitimi kardiak i bazuar në ushtrime mund të ndryshojë rrjedhën e një rimodelimi të tillë në një mënyrë që përmirëson funksionin e zemrës.

Rimodelimi i zemrës është shkaku kryesor i fillimit të dështimit të zemrës pas infarktit të miokardit. Dhe miokinat, të cilat janë peptide ose zinxhirë aminoacidesh të çliruara nga fibrat e muskujve, mund të luajnë një rol.

Përveç kësaj, studimet e fundit kanë treguar se vetë muskujt skeletorë çlirojnë edhe miokina, citokina që kanë efekte të ndryshme, si parandalimi i përparimit të aterosklerozës, stabilizimi i presionit të gjakut dhe parandalimi i zhvillimit të sëmundjeve të lidhura me moshën.

Studiuesit analizuan forcën e muskujve kuadricep – në pjesën e përparme të kofshëve – të 932 personave të moshës 57 deri në 74 vjeç, të cilët ishin shtruar në spital për shkak të goditjes në zemër midis viteve 2007 dhe 2020. Ata zbuluan se shkalla e incidencës së dështimit të mëvonshëm të zemrës ishte më e lartë, në 22,9 për 1,000 persona në mesin e pacientëve, kuadricepsi i të cilëve ishte më i ulët, krahasuar me një normë incidence prej 10,2 për 1,000 persona midis atyre me forcë të lartë kuadriceps.