Shëndeti

Rasti i rrallë, një grua e zhduk nga trupi HIV-in pa asnjë mjekim

Rasti i rrallë, një grua e zhduk nga trupi HIV-in pa asnjë mjekim

Një grua nga Argjentina duket se e ka hequr qafe HIV-in pa ilaçe dhe trajtim. Ku është rasti i dytë në botë, i dokumentuar i këtij lloji.

Mjekët besojnë se sistemi imunitar i pacientes e ka pastruar vetë virusin.

U testuan më shumë se një miliardë qeliza të trupit të saj dhe nuk u gjet asnjë gjurmë e qëndrueshme e infeksionit. Nëse ky rast do të analizohet, mund të shfrytëzohet për të gjetur një mënyrë për ta zhdukur tërësisht HIV-in, thonë ekspertët.

Këto gjetje janë provë se disa njerëz kanë lindur me elasticitet natyral ndaj HIV-it, pra që nuk infektohen prej tij.

Të tjerë, duke përfshirë 'pacientin Esperanza', që dëshiron të mbetet anonim, duket se preken, por më pas e zhdukin virusin nga trupi.

Megjithatë, shumica e njerëzve me HIV kanë nevojë për terapi antiretrovirale gjatë gjithë jetës (ART).

Dhe nëse ndalojnë marrjen e këtyre barnave, virusi i fjetur mund të rizgjohet dhe të shkaktojë sërish probleme.

Loreen Willenberg, nga San Francisko, gjithashtu duket se është shëruar nga HIV vetëm prej sistemit të saj imunitar.