Shëndeti

Problemet seksuale mund të shkatërrojnë jetë, por zgjidhja shpesh është e thjeshtë

Problemet seksuale mund të shkatërrojnë jetë, por zgjidhja

The Economist

Vite më parë, të ishe në depresion ose në ankth - e lëre më të kishe probleme serioze të shëndetit mendor - do të thoshte të vuaje kryesisht në heshtje. Stigma nënkuptonte se pak njerëz donin të flisnin. Mjekët bënin një sy qorr. Shumica e shihnin sëmundjen mendore si për të ardhur keq, por jo diçka që bënte shumë ndryshim në shëndetin fizik të pacientit. Këto ditë stigma është zbehur, në mos është zhdukur plotësisht.

Sot problemet seksuale qëndrojnë nën të njëjtin tabu dhe siklet si dikur shëndeti mendor. Një në pesë burra në Amerikë dhe Evropë ka mosfunksionim erektil në një moment të jetës së tij; gjysma e grave britanike thonë se kanë pasur një problem seksual vitin e kaluar, duke përfshirë dhimbje gjatë seksit ose vështirësi në arritjen e orgazmës.

Problemet seksuale mund të jenë pararojë e sëmundjeve të tjera, si diabeti. Mosfunksionimi erektil lidhet me pirjen e duhanit dhe një histori familjare të sëmundjeve të zemrës si një parashikues i problemeve të zemrës.

Në përgjithësi mendohet se kontribuojnë në gjysmën e të gjitha divorceve. Problemet e ereksionit janë njëkohësisht shkak dhe pasojë e ankthit, gjë që mund ta bëjë jetën më të vështirë për t'u përballuar. Produktiviteti i dobët në punë është dy herë më i lartë tek meshkujt me probleme të tilla sesa tek ata pa to.

Trajtimi i mosfunksionimit seksual mund të jetë i thjeshtë. Një fitore e lehtë do të ishte ndryshimi i mënyrës se si fëmijët mësojnë për seksin. Në vend që të fokusohen vetëm në shmangien e anëve negative, të tilla si sëmundjet ose shtatzënitë e padëshiruara, mësuesit mund të nxisin diskutime për kënaqësinë dhe se si të bisedojnë me një partner për të, si dhe si të komunikojnë dhe kuptojnë pëlqimin entuziast.

Kritikët mund të kundërshtojnë se seksi është kudo në kulturën moderne dhe gjëja e fundit që dikush ka nevojë është më shumë. Por kjo e humbet pikën. Seksi në filmat dhe dramat televizive, e lëre më pornografinë, ka pak lidhje me jetën reale.

Problemet seksuale duhet të jenë një pjesë thelbësore e edukimit mjekësor.

Shumë vuajtje mund të lehtësohen thjesht duke u dhënë njerëzve informacion të sinqertë se çfarë po ndodh me ta dhe pse. Plus disa seanca terapie, disa ushtrime të muskujve të legenit, ose sugjerime për ndryshime të thjeshta në stilin e jetës, shpesh janë gjithçka që pacientët kanë nevojë.

Seksi është një është një burim ekstaze dhe një shprehje e përbashkët e dashurisë së qëndrueshme. Fakti që kaq shumë njerëz megjithatë e shohin atë të dhimbshme ose zhgënjyese është një tragjedi. Megjithatë, për një pjesë të madhe të tyre, ajo mund të shndërrohet në diçka shumë më të këndshme. Të qenit më i hapur për seksin është një nga mënyrat më të lehta për të rritur lumturinë dhe shëndetin.