Shëndeti

Pirja e kafesë në këtë mënyrë çdo ditë mund të zgjasë jetën

Pirja e kafesë në këtë mënyrë çdo ditë

Nuk është sekret që italianët e pëlqejnë kafenë e tyre të fortë në mëngjes për t'u zgjuar, por kjo gjithashtu mund t'i ndihmojë të shmangin sëmundjet kardiovaskulare (CVD), kancerin dhe në fund të fundit të jetojnë më gjatë, sipas studimit të ri.

Studimi i botuar më 31 dhjetor 2020 në Journal of Nutrition studion marrjen ditore të kafesë “në stilin Italian”, ala ekspres, të 20,487 njerëzve. Askush nga pjesëmarrësit nuk kishte sëmundje kardiovaskulare ose kancer në fillim të eksperimentit dhe secili pinte rreth 30 ml ose më shumë ekspres çdo ditë për më shumë se tetë vjet.

Bazuar në informacionin dietik të pjesëmarrësve, shkencëtarët zbuluan se krahasuar me ata që nuk pinin "kafe në stilin italian shoqërohej me rreziqe, posaçërisht të vdekshmërisë nga CVD", shkruajnë autorët e studimit.

Ata besojnë se kjo është në sajë të një përbërje specifike të quajtur NTproBNP.

Ekzistojnë disa mënyra për të shijuar kafen në stilin italian ashtu si bëjnë në kryeqytetin e makaronave dhe asnjëra prej tyre nuk përfshin makineri. Ndonjëherë, qumështi përfshihet në formën e kapuçinos, kafe lattes, ose makiato latte. (Italianët pinë ekspres me qumësht vetëm në mëngjes para orës 11:00) Por një kafe e thjeshtë, ose një ekspres, mund t'ju japë një dozë të këndshme kafeine në çdo kohë të ditës.

Artikulli i marrë nga eatthis, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.