Shëndeti

Pilula e parë kundër COVID-19 miratohet në Britani

Pilula e parë kundër COVID-19 miratohet në Britani

Rregullatorët e barnave në Britani i dhanë miratimin ilaçit eksperimental molnupiravir nga gjigandi farmaceutik amerikan Merck të enjten, duke shënuar autorizimin e parë nga një organ i shëndetit publik për një trajtim oral antiviral për Covid-19 te të rriturit.

Ekspertët kanë thënë se nëse autorizohet gjerësisht, ilaçi mund të ketë potencial të madh për të ndihmuar në luftimin e pandemisë së koronavirusit: Pilulat janë më të lehta për t'u marrë, prodhuar dhe ruajtur, duke i bërë ato veçanërisht të dobishme në vendet me të ardhura të ulëta deri në mesatare me infrastrukturë më të dobët dhe furnizime të kufizuara vaksinash.

"Ne do të vazhdojmë të lëvizim me rigorozitet dhe urgjencë për të sjellë molnupiravir te pacientët në mbarë botën sa më shpejt të jetë e mundur", tha në një deklaratë presidenti i Merck, Robert M. Davis.

Kompania, e cila shtoi se do të dorëzonte aplikime në agjenci të tjera rregullatore, ka aplikuar në Administratën e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së për autorizimin e përdorimit emergjent, ndërsa Agjencia Evropiane e Barnave ka nisur një rishikim të përhershëm të ilaçit.

Tiranapost.al