Shëndeti

Origjina e dhimbjeve kronike është ende një mister për shkencën

Origjina e dhimbjeve kronike është ende një mister për

Rreth një në dhjetë të prekur nga dhimbja kronike vlerësohet të ketë dhimbje invaliduese, duke e bërë atë shkakun kryesor të aftësisë së kufizuar në mbarë botën.

Në vitin 2017 u zbulua një formë e re e dhimbjes kronike-nociplastike, në të cilën si indet ashtu edhe nervat duken të shëndetshëm, por shqetësimi vazhdon. Deri në një miliard njerëz vuajnë nga kjo gjendje.

Studiuesit kanë zbuluar se të flasësh me mjekët rreth këtij problemi e lehtëson dhimbjen, por mbi ç'bazë shkencore?

Kur ishte vetëm 14 vjeç, Catherine Charlwood vuri re një ënjtje në parakrahun e saj të djathtë. Ajo u shoqërua me një dhimbje të rëndë muskulore që vështirësonte aktivitetet e përditshme. Si një klarinetiste e talentuar në një shkollë britanike ku praktika e rregullt ishte në axhendë, dhimbja ishte thellësisht shqetësuese. Asaj iu tha se ishte një dëmtim i përsëritur i tendosjes dhe do të zhdukej brenda gjashtë javësh. Kur ato javë kishin kaluar dhe dhimbja mbeti aty, ajo u diagnostikua me tendinit. Bëri të pamundurën për t'ia dalë mbanë, duke minimizuar praktikën e saj muzikore dhe duke mësuar të shkruante me dorën e majtë. Përfundimisht, kur luajtja e klarinetës nuk ishte më e realizueshme, ajo duhej të linte shkollën.

Kur dhimbja vazhdoi pas gjashtë muajve, e cila është tipike për tendonitin, mjekët rekomanduan kirurgji. “Sa herë që më hapnin, ajo që kërkonin nuk ishte aty”, thotë ajo. E dyta nga ato procedura, që synonte të lehtësonte presionin mbi nervin e saj radial, i përkeqësoi në mënyrë aktive gjërat. Që atëherë, ajo përjeton herë pas here atë që ndihet si rryma që kërcënon plagën e shkaktuar nga procedura. "Dhimbja mund të rritet dhe mund të rritet shumë, por nuk ulet," thotë ajo. Diagnoza të tjera I kanë bërë dhe i kanë hedhur poshtë, por origjina e vërtetë e dhimbjes së saj mbetet misterioze.