Shëndeti

Nuk është D dhe as C, kjo vitaminë mund të luajë rol kryesor në luftën kundër Covid

Nuk është D dhe as C, kjo vitaminë mund të luajë rol

Në këtë pikë, disa studime kërkimore dhe prova klinike kanë treguar se vitaminat D dhe C, si dhe minerale si zinku dhe magnezi, mund të zvogëlojnë ashpërsinë e simptomave te pacientët me COVID-19.

Por tashmë një studiues u bën thirrje shkencëtarëve të eksplorojnë një tjetër vitaminë të dobishme që mund të jetë anashkaluar.

Në një artikull të botuar në revistën Frontiers in Nutrition, Thanutchaporn Kumrungsee, një profesor asistent në Universitetin Hiroshima në Japoni, propozoi se vitamina B6 mund të luante një rol kryesor në luftën kundër koronavirusit të ri.

"Ka prova në rritje që vitamina B6 ushtron një efekt mbrojtës kundër sëmundjeve kronike të tilla si sëmundjet kardiovaskulare (CVD) dhe diabeti duke shtypur inflamacionin, stresin oksidativ dhe stresin karbonil".

Disa ekspertë shëndetësorë mbeten të dyshimtë dhe për një arsye. Ali Webster, drejtore e kërkimit dhe komunikimit të të ushqyerit në Këshillin Ndërkombëtar të Informacionit të Ushqimit, thotë se është akoma shpejt për të përcaktuar nëse vitamina mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të përjetimit të simptomave të pafavorshme të COVID-19.

Brittany Busse, drejtore e asociuar mjekësore në WorkCare, pajtohet që kërkohen më shumë kërkime. Sidoqoftë, Busse vëren se vitamina B6 dihet se ka një efekt anti-inflamator në trup, i cili mund t'ju ndihmojë në parandalimin dhe luftimin e simptomave të pafavorshme të COVID-19.

"Ka shumë vitamina që mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe B6 është një prej tyre", thotë ajo.

Busse gjithashtu shton se ashpërsia e COVID-19 bazohet kryesisht në sa inflamacion krijon trupi juaj në përgjigje të virusit. Kështu, është thelbësore për të mbajtur nivelet e inflamacionit të ulëta duke ngrënë një dietë që është e pasur me fruta, perime dhe bishtajore.

Ngjashëm me vitaminat D dhe K, Busse thotë se vitamina B6 mund të funksionojë si një mekanizëm anti-inflamator kundër citokinës, e cila shkakton inflamacion. Një nivel bazë i mirë i vitaminës B6, përveç vitaminave C, D, K dhe mineraleve të tilla si zinku dhe magnezi, në fund të fundit mund të jetë vërtet e dobishme nëse infektoheni me virusin Covid-19.

Nëse do të merrni një shtesë të vitaminës B6, Busse thotë se duhet të merrni vetëm sasinë e rekomanduar. Mbidozimi i madh i vitaminës mund të çojë në rezultate të këqija të shëndetit.

Artikulli i marrë nga eatthis, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.