Shëndeti

Studimi i ri zbulon karakteristikën që shoqëron përgjithmonë ata që shërohen nga depresioni

Studimi i ri zbulon karakteristikën që shoqëron

Njerëzit që shërohen nga depresioni shpenzojnë më shumë kohë duke përpunuar informacione negative sesa informacione pozitive, ka zbuluar një studim i ri.

Kjo i vë ata në rrezik për rikthim pas rikuperimit nga një episod i madh depresiv.

“Gjetjet tona sugjerojnë se njerëzit që kanë një histori depresioni shpenzojnë më shumë kohë duke përpunuar informacione negative, si fytyrat e trishtuara, sesa informacione pozitive, si fytyrat e lumtura, dhe se ky ndryshim është më i madh në krahasim me njerëzit e shëndetshëm pa histori,” tha Alainna Wen, një studiues në Qendrën e Kërkimit të Ankthit dhe Depresionit të Universitetit të Kalifornisë në Los Anxhelos.

Shkalla e rikthimit të çrregullimit të madh depresiv është e lartë: më shumë se 50 për qind e individëve do të përjetojnë episode të shumta pasuese, thanë autorët.

Studiuesit analizuan 44 studime që përfshinin më shumë se 2000 njerëz që kishin një histori të çrregullimit të madh depresiv dhe publikuan gjetjet e tyre në Journal of Psychopathology and Clinical Science.

Krahasuar me individët e shëndetshëm, individët që kanë pasur një episod të madh depresiv kishin më pak kontroll mbi informacionin që përpunonin dhe mund të kishin më shumë humor dhe mendime negative. Ata ishin gjithashtu më të ngadaltë se individët e shëndetshëm në përgjigjen ndaj stimujve.

Sa njerëz në Evropë vuajnë nga depresioni?

Rreth 7.2 për qind e njerëzve në Bashkimin Evropian vuajnë nga depresioni kronik, sipas shifrave të fundit nga Eurostat.

Ndër vendet evropiane, Portugalia kishte përqindjen më të lartë të popullsisë që raportonte depresion kronik ndërsa Rumania kishte përqindjen më të ulët të raportimit të depresionit.