Shëndeti

Më shumë fëmijë po preken nga gurët në veshka! Ekspertët: Problem ushqimet që konsumojnë

Më shumë fëmijë po preken nga gurët në veshka!

Rastet e gurëve në veshka janë në rritje te fëmijët, dhe disa profesionistë mjekësorë tregojnë me gisht një fajtor të njohur: ushqimet ultra të përpunuara. Ekspertë të tjerë argumentojnë se rritja lidhet me faktorë gjenetikë, ushqyerje të dobët dhe mungesë të konsumit të ujit.

Një studim i vitit 2016, i publikuar në Clinical Journal of the American Society of Nephrology, analizoi incidencën e gurëve në veshka te adoleshentët 15-19 vjeç në Karolinën e Jugut nga viti 1997 deri në vitin 2012. Studiuesit zbuluan një rritje prej 28% te vajzat dhe 23% te djemtë gjatë një periudhe pesëvjeçare.

Disa kërkime sugjerojnë se predispozita gjenetike mund të luajë një rol, por ekspertët thonë se rritja ka më shumë gjasa të lidhet me zakonet ushqimore dhe stilin e jetesës.

“Sot ka aq shumë kripë të shtuar në dietën amerikane, dhe kur veshka ekskreton natriumin, ajo tërheq kalcium me vete, duke rritur rrezikun e gurëve në veshka” tha John S. Wiener, urolog pediatrik në Duke Health.