Shëndeti

Mbrojtje 60% më e madhe, ja pse duhet marrë vaksina kundër gripit

Mbrojtje 60% më e madhe, ja pse duhet marrë vaksina kundër gripit

Zyrtarët shëndetësorë rekomandojnë që të gjithë personat e moshës 6 muajsh e lart, me disa përjashtime, të marrin një vaksinë kundër gripit çdo vit. Megjithatë, vaksina e gripit nuk është plotësisht e pagabueshme, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Nëse është kështu, pse duhet ta merrni?

Mesatarisht, njerëzit që marrin vaksinën kundër gripit kanë midis 40% dhe 60% më pak të ngjarë të infektohen nga viruse sesa individët e pavaksinuar. Pra, megjithëse vaksina kundër gripit mund të mos parandalojë të gjitha rastet e gripit, ajo ju ndihmon të mbroheni nga infeksionet e rënda dhe vdekja, dhe mund të ndihmojë në uljen e përhapjes së virusit në komunitete.

Çdo vit nga viti 2010 deri në vitin 2020, midis 12,000 dhe 52,000 njerëz në SHBA vdiqën nga gripi dhe midis 140,000 dhe 710,000 u shtruan në spital, sipas CDC-së. CDC-ja thotë se 80% e fëmijëve që vdesin nga gripi janë të pavaksinuar, megjithëse nuk ka të dhëna për statusin e vaksinimit të të rriturve që vdesin nga gripi.

"Vetëm rreth gjysma e amerikanëve marrin një vaksinë vjetore të gripit. Shumë më shumë njerëz mund të mbrohen nga gripi nëse vaksinohen më shumë njerëz", tha Katherina Grusich, një zëdhënëse e CDC-së.

Si funksionon vaksina kundër gripit?

Vaksina e gripit e shtyn trupin të krijojë antitrupa kundër gripit, gjë që nxit sistemin imunitar për të luftuar virusin herën tjetër që e sheh atë.

Vaksina e gripit është e disponueshme në disa forma, disa prej të cilave funksionojnë më mirë për popullata specifike. Për shembull, shumica e vaksinave kundër gripit jepen të paaktivizuara, të cilat përmbajnë virus të vdekur. Megjithatë, vaksina e sprejit të hundës përmban një version të dobësuar të një virusi të gjallë të gripit, sipas CDC-së.

"Të gjitha vaksinat aktuale të gripit në Shtetet e Bashkuara janë vaksina "katërvalente", që do të thotë se ato mbrojnë kundër katër viruseve të ndryshme të gripit: dy viruse të gripit A dhe dy viruse të influencës B", tha Grusich.

"Vaksinat e gripit shkaktojnë zhvillimin e antitrupave në trup rreth dy javë pas vaksinimit. Këto antitrupa ofrojnë mbrojtje kundër infeksionit", shtoi ajo.

Katër llojet e gripit të përfshira në vaksinën e gripit sezonal janë zgjedhur në bazë të atyre që qarkullojnë në hemisferën jugore gjatë shpërthimeve të gripit sezonal, sipas CDC-së.

Sa efektive është vaksina kundër gripit?

Kur hulumtuesit i studiojnë vaksinat, ata po kërkojnë disa lloje të dhënash që mund të zbulojnë se sa mirë funksionojnë ato.

Efikasiteti është se sa mirë funksionon një vaksinë në një provë klinike të kontrolluar, duke parë se sa njerëz që e morën vaksinën përfunduan duke u sëmurur, krahasuar me ata që nuk e morën vaksinën. Nëse një vaksinë ka një efikasitet 80% në parandalimin e sëmundjes, 80% më pak njerëz në grupin e vaksinës së gripit të provës klinike do të sëmuren.

Efektiviteti është se sa mirë funksionon virusi në botën reale, i analizuar zakonisht përmes studimeve vëzhguese pas përfundimit të një stine të caktuar. Popullatat e botës reale janë shumë më të mëdha dhe më të ndryshueshme se ato të përfshira në provat klinike. Nëse një vaksinë ka një efektivitet 80% në parandalimin e sëmundjes, 80% më pak nga njerëzit që marrin vaksinën do të jenë sëmurur atë vit.

Efektiviteti mesatar në parandalimin e rasteve të konfirmuara laboratorike të gripit midis peridhës 2009-2010 dhe periudhës 2019-2020 ishte rreth 43%, që do të thotë se njerëzit që morën vaksinën e gripit gjatë atyre viteve kishin mesatarisht 43% më pak gjasa të sëmureshin mjaftueshëm me gripin për të shkuar te mjeku i tyre dhe për t'i bërë analizat.

Pse duhet ta bëni vaksinën kundër gripit?

Edhe pse vaksina kundër gripit nuk është vaksina më efektive, ajo ende ofron njëfarë mbrojtjeje kundër infeksionit, veçanërisht për njerëzit e shëndetshëm. Dhe më e rëndësishmja, edhe me efektivitetin e saj modest, vaksina e gripit ndihmon për të mbrojtur kundër efekteve më të këqija të një infeksioni të gripit: shtrimin në spital ose vdekjen.

Një rishikim i vitit 2021 i botuar në revistën Vaccine zbuloi se të rriturit që morën një vaksinë gripi, por megjithatë u sëmurën, kishin 26% më pak gjasa të kërkonin kujdes intensiv dhe pacientët e vaksinuar që përfunduan në spital kishin 31% më pak gjasa të vdisnin nga gripi, krahasuar me personat që nuk ishin vaksinuar.

CDC-ja rekomandon gjithashtu që njerëzit ta marrin vaksinën kundër gripit gjatë shtatzënisë, e cila ndryshon sistemin imunitar, zemrën dhe mushkëritë në mënyra që rrisin ndjeshmërinë ndaj gripit. Midis 2010 dhe 2016, marrja e një vaksine kundër gripit uli rrezikun e një personi shtatzënë për t'u shtruar në spital me grip me rreth 40% krahasuar me shtatzënat e pavaksinuara, sipas një studimi të vitit 2018 në revistën Klinike Infektive Diseases.

Studime të tjera të cituara nga CDC sugjerojnë se marrja e vaksinës kundër gripit gjatë shtatzënisë mund të mbrojë gjithashtu të porsalindurin nga infektimi. Vaksinat e gripit janë gjithashtu të rëndësishme për fëmijët. Midis 2010 dhe 2014, vaksinat kundër gripit reduktuan rrezikun e vdekjes së një fëmije të shëndetshëm nga gripi me 65%, sipas një studimi të vitit 2017 në revistën Pediatrics.

Në përgjithësi, të dhënat e CDC vlerësojnë se gjatë sezonit të gripit 2019-2020 në SHBA, vaksina parandaloi 7.5 milionë njerëz të sëmureshin me grip, shmangu 3.7 milionë vizita te mjeku për gripin, parandaloi 105,000 njerëz të shtroheshin në spital nga gripi dhe parandaloi 6300 vdekje të lidhura me gripin.