Shëndeti

Lija e majmunëve, OBSH shpall emergjencë globale shëndetësore

Lija e majmunëve, OBSH shpall emergjencë globale

Përhapja e lisë së majmunëve është shpallur një emergjencë globale shëndetësore nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Klasifikimi është alarmi më i lartë që mund të lëshojë OBSH dhe pason një rritje të rasteve në mbarë botën. Ai erdhi në fund të takimit të dytë të Komitetit të Urgjencës të OBSH-së për virusin.

Më shumë se 16,000 raste janë raportuar tani nga 75 vende, tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po ashtu pesë vdekje raportohen deri më tani si rezultat i shpërthimit, shtoi ai.

Aktualisht ekzistojnë vetëm dy emergjenca të tjera të tilla shëndetësore: pandemia e koronavirusit dhe përpjekjet e vazhdueshme për të zhdukur poliomielitin.

Dr Tedros tha se Komiteti i Urgjencës nuk ishte në gjendje të arrinte një konsensus nëse shpërthimi i lisë së majmunëve duhet të klasifikohej si një emergjencë shëndetësore globale.

Megjithatë, ai tha se shpërthimi ishte përhapur me shpejtësi në mbarë botën dhe ai kishte vendosur se ishte me të vërtetë një shqetësim ndërkombëtar.

Shumë pak u kuptua për mënyrat e reja të transmetimit që e kishin lejuar atë të përhapet, tha Dr Tedros.

“Vlerësimi i OBSH-së është se rreziku i lisë së majmunëve është i moderuar globalisht dhe në të gjitha rajonet, me përjashtim të rajonit europian, ku ne e vlerësojmë rrezikun si të lartë”, shtoi ai.

Dr Tedros tha se deklarata do të ndihmojë në përshpejtimin e zhvillimit të vaksinave dhe zbatimin e masave për të kufizuar përhapjen e virusit.

OBSH po lëshon gjithashtu rekomandime të cilat shpreson se do t'i nxisin vendet të ndërmarrin veprime për të ndaluar transmetimin e virusit dhe për të mbrojtur ata që janë më në rrezik.

"Ky është një shpërthim që mund të ndalet me strategjitë e duhura në grupet e duhura," tha Dr Tedros.

Ai tha se rastet aktualisht janë të përqendruara te burrat që kanë pasur marrëdhënie seksuale me burra, veçanërisht ata me partnerë të shumtë seksualë dhe se vendet duhet të miratojnë masa që mbrojnë shëndetin, të drejtat e njeriut dhe dinjitetin e tyre.

“Stigma dhe diskriminimi mund të jenë po aq të rrezikshëm sa çdo virus”, tha ai.

Lija e majmunëve u zbulua për herë të parë në Afrikën Qendrore në vitet 1950.

Zyrtarët shëndetësorë tashmë po rekomandojnë që personave me rrezikun më të lartë të ekspozimit ndaj lisë së majmunëve - duke përfshirë disa meshkuj homoseksualë dhe biseksualë, si dhe disa punonjës të kujdesit shëndetësor - duhet t'u ofrohet një vaksinë.

Simptomat fillestare zakonisht përfshijnë temperaturë të lartë, ënjtje të nyjeve limfatike dhe flluska, skuqje ose shenja të ngjashme me linë e dhenve - shpesh në gojë ose në organet gjenitale në rastet e fundit. Infeksionet janë zakonisht të lehta.