Shëndeti

Ky variant i covid është “më i miri” për të thyer imunitetin!

Ky variant i covid është “më i miri” për të

Një mutacion i koronavirusit që kërcënon të jetë më i aftë në shmangien e imunitetit po tërheq vëmendjen e virologëve dhe zyrtarëve shëndetësorë.

Ndërsa vetëm rreth një duzinë rastesh të variantit të ri BA.2.86 janë raportuar në mbarë botën - duke përfshirë tre në Shtetet e Bashkuara - ekspertët thonë se ky variant kërkon monitorim dhe vigjilencë intensive.

Kjo sepse ka potencial edhe më të madh për t'i shpëtuar antitrupave që mbrojnë njerëzit nga sëmurja, edhe nëse jeni vaksinuar së fundmi.

Varianti i fundit nuk duket se i bën njerëzit më të sëmurë se mutacionet e mëparshme të virusit; Trajtimet antivirale duhet ende të funksionojnë kundër tij dhe testet duhet ta zbulojnë atë, sipas një vlerësimi të rrezikut të publikuar të mërkurën nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA.

Është shumë herët për të ditur nëse formula e përditësuar përforcuese që pritet të dalë muajin e ardhshëm që synon një nënvariant tjetër do të ishte efektive kundër këtij varianti.

Pas një shpërthimi global të rasteve në dimrin e 2021-2022, varianti shumë ngjitës i omicron krijoi një mori pasardhësish që shmangnin imunitetin.