Shëndeti

Kjo dietë është më efektive se Keto për humbjen e peshës, ja çfarë ka zbuluar studimi i ri

Kjo dietë është më efektive se Keto për humbjen e

Dieta keto është shpallur prej kohësh si një nga mënyrat më të mira për të humbur peshë. Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë, një studim i ri tregon se mund të ketë mënyra edhe më të mira për të hequr peshën.

Studimi i botuar në Nature Medicine ekzaminoi si dietën Keto ashtu edhe një dietë me bazë bimore, me pak yndyrë për të parë se cila është më efektive dhe rezultatet ishin befasuese.

Studimi u drejtua nga një shkencëtar në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë me emrin Kevin Hall. Hall mori një grup prej 20 personash dhe vendosi gjysmën në një dietë keto, e cila është një dietë me pak karbohidrate, me shumë yndyrë dhe vendosi gjysmën e njerëzve të tjerë në një dietë me shumë karbohidrate, me pak yndyrë dhe me bazë bimore.

Dieta e tyre vijoi për dy javë dhe më pas kaluan në një tjetër. Në këtë mënyrë, Hall ishte në gjendje të merrte rezultatet e çdo lënde për të dy dietat për të parë me të vërtetë se cilat funksiononin më mirë për konsum, nivelet e insulinës dhe humbjen e yndyrës në përgjithësi.

Në fund të studimit, Hall zbuloi se ata që kishin dietë me pak yndyrë kishin një ulje më të madhe të konsumit: Mesatarisht me rreth 700 kalori në ditë. Në keto, rënia ishte më afër 300 kalori në ditë. Hall gjithashtu vuri në dukje se dieta me pak yndyrë çoi në humbje të yndyrës sesa keto, por ishte minimale. Sidoqoftë, studimi ishte vetëm për një periudhë të shkurtër kohe, kështu që është paksa e paqartë se sa më shumë peshë mund të ishte humbur gjatë një periudhe më të gjatë kohore.

Hall fillimisht donte të shikonte nivelet e insulinës në subjekte, të cilat ai ndau me Ëashington Post. Siç theksoi The Post, trupi juaj përpunon karbohidratet me insulinë dhe kur ndërprisni karbohidratet, siç bëni në dietën keto, kjo ndikon në nivelin e insulinës së trupit tuaj.

Ndërsa një dietë keto është efektive për të ndihmuar njerëzit të humbin peshë, mund të mos jetë zgjedhja më e mirë për ju, dhe sigurisht nuk është një dietë afatgjatë. Falë këtij studimi, tani e dimë që një dietë me pak yndyrë mund të jetë po aq efektive, nëse jo më shumë.

Artikulli i marrë nga eatthis, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.