Shëndeti

Këto janë simptomat e stresit që duhet të keni kujdes

Këto janë simptomat e stresit që duhet të keni kujdes

Prilli është muaji i ndërgjegjësimit ndaj stresit. Të gjithë përjetojnë stres në momente të ndryshme të jetës së tyre. Por kur është stresi një problem që kërkon vëmendjen tonë? Çfarë simptomash duhet të kenë kujdes njerëzit? Cilat janë ndikimet shëndetësore të stresit afatgjatë?

Këtyre pyetjeve iu përgjigjet Dr. Leana Wen, një mjeke e urgjencës dhe profesoreshë e politikave dhe menaxhimit shëndetësor në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin George Ëashington.

CNN: Le të fillojmë me bazat. Çfarë është saktësisht stresi?

Dr. Leana Wen:

Stresi është një reagim i natyrshëm. Është një përgjigje njerëzore që na shtyn t'u përgjigjemi sfidave dhe kërcënimeve të perceptuara. Njëfarë stresi mund të jetë i shëndetshëm dhe mund të na shtyjë të përmbushim detyrimet. Stresi i perceptuar mund të na shtyjë të studiojmë për një test ose të përfundojmë një projekt brenda një afati të caktuar. Pothuajse të gjithë e përjetojnë atë lloj stresi në një farë mase.

CNN: Pse stresi mund të jetë problem?

Wen: E njëjta reagim njerëzor që na motivon të punojmë shumë dhe të përfundojmë një projekt mund të çojë gjithashtu në emocione të tjera, si të mos qenit në gjendje të relaksoheni dhe të bëheni nervoz dhe të shqetësuar. Disa njerëz zhvillojnë reaksione fizike, si dhimbje koke, shqetësime në stomak dhe probleme me gjumin. Stresi afatgjatë mund të çojë në ankth dhe depresion.

CNN: Cilat janë simptomat e stresit që njerëzit duhet të jenë në vëzhgim?

Wen: Përveç ndjenjës së nervozizmit dhe ankthit, njerëzit që përjetojnë stres mund të ndihen edhe nervoz, të pasigurt dhe të zemëruar. Ata shpesh shprehin simptoma të tjera, duke përfshirë ndjenjën e mungesës së motivimit; ka probleme me përqendrimin; dhe duke qenë i lodhur, i dërrmuar dhe i djegur. Shumë herë, njerëzit në situata stresuese do të raportojnë se janë të trishtuar ose në depresion.

Është e rëndësishme të theksohet se depresioni dhe ankthi janë diagnoza të veçanta mjekësore. Dikush me depresion dhe/ose ankth mund t'i përkeqësohen simptomat kur ata janë duke kaluar periudha stresuese në jetën e tyre. Stresi afatgjatë gjithashtu mund të çojë në depresion dhe ankth.

Një mënyrë për të menduar për ndryshimin midis stresit kundrejt ankthit dhe depresionit është se stresi në përgjithësi është një përgjigje ndaj një çështjeje të jashtme. Shkaku i jashtëm mund të jetë i mirë dhe motivues, si nevoja për të përfunduar një projekt. Mund të jetë gjithashtu një stres emocional negativ, si një debat me një partner romantik, shqetësime për stabilitetin financiar ose një situatë sfiduese në punë. Stresi duhet të largohet kur situata të zgjidhet.

Ankthi dhe depresioni, nga ana tjetër, janë përgjithësisht të vazhdueshëm. Edhe pasi të ketë kaluar një ngjarje stresuese e jashtme, këto ndjenja të brendshme të frikës, padenjësisë dhe trishtimit janë ende atje dhe ndërhyjnë në aftësinë tuaj për të jetuar dhe shijuar jetën tuaj.

CNN: Cilat janë ndikimet shëndetësore të stresit afatgjatë?

Wen: Stresi kronik mund të ketë pasoja afatgjata. Studimet kanë treguar se mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru. Është e lidhur me përgjigje më të keqe imune dhe ulje të funksionit njohës.

Individët që përjetojnë stres kanë gjithashtu më shumë gjasa të miratojnë sjellje të pashëndetshme, si pirja e duhanit, pirja e tepërt, përdorimi i substancave, mungesa e gjumit dhe pasiviteti fizik. Këta faktorë të stilit të jetesës nga ana tjetër mund të çojnë në rezultate më të këqija shëndetësore.