Shëndeti

Gratë shtatzëna, të ekspozuara ndaj kimikateve që shkaktojnë kancer dhe dëmtojnë fëmijën

Gratë shtatzëna, të ekspozuara ndaj kimikateve që

Pothuajse të gjitha gratë shtatzëna janë të ekspozuara ndaj kimikateve që shkaktojnë kancer dhe dëmtojnë zhvillimin e fëmijës së tyre të palindur. Kështu zbulon studimi i fundit.

Pothuajse të gjitha gratë shtatzëna janë të ekspozuara ndaj kimikateve nga plastika, produktet e pastrimit, veshjet dhe sendet e tjera shtëpiake që shkencëtarët thonë se mund t'i vendosin ato në një rrezik më të lartë ndaj kancerit dhe të dëmtojnë gjithashtu zhvillimin e foshnjës së tyre.

Studiuesit e Universitetit të Kalifornisë, San Francisko testuan mostrat e urinës nga 171 gra dhe zbuluan se pothuajse të gjitha kishin melaminë dhe nënproduktin e tij acid cianurik, i cili mund të vijë nga tenxheret, plastika, banakët e kuzhinës dhe pesticidet.

Dr Tracey Woodruff, një gjinekologe që udhëhoqi studimin, tha se prania e kimikateve ishte një shqetësim serioz, duke shtuar se ajo ishte e shqetësuar se disa kimikate mund të kenë një ndikim më të keq kur përzihen së bashku.

Kimikatet janë të zakonshme duke e bërë praktikisht të pamundur shmangien e tyre, por Woodruff tha se ekspozimi mund të reduktohet duke blerë më pak fruta dhe perime të mbështjella me plastikë.

Nuk ka monitorim të rregullt të këtyre kimikateve, por Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) thotë se është e sigurt të ekspozohesh ndaj melaminës nën 0.06 mg për dy kilogramë peshë trupore. Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se është e sigurt deri në 0.2 mg.

Në studimin botuar sot nga Chemosphere shkencëtarët rekrutuan 171 gra shtatzëna nga një sondazh kombëtar.

Ato ishin mesatarisht rreth 29 vjeç, dhe shumica ishin hispanike (40 përqind), (34 përqind) nga Shtetet e Bashkuara.

Rreth 68 përqind ishin të martuara ose jetonin me një partner, ndërsa 46 përqind kishin marrë të paktën një diplomë bachelor.

Secila dha të paktën 14 mostra të urinës nga viti 2008 deri në përfundimin e studimit në 2020.

Rezultatet treguan se 170 kishin melamine të pranishme në mostrat e tyre, ndërsa të gjitha gratë kishin acid cianurik.

Pothuajse të gjitha gratë kishin gjithashtu tre nga 13 aminat aromatike të studiuara në mostrat e tyre të urinës. Këto ishin anilina, metilendianilina dhe orto/meta-toluidina.

Por ato ishin të pranishme në përqendrime shumë të ulëta. Acidi cianurik ishte mesatarisht i pranishëm në 27 nanogramë (ng) për ml, ndërsa melamina ishte në 1.6 ng/ml.

Kjo ishte shumë më poshtë se niveli i shqetësimit të OBSH-së, në 0.2 mg për melaminën - ose 125,000 herë më pak.

Por Tuffman tha për DailyMail.com se nevojiteshin më shumë hetime për kimikatet e prodhuara në mënyrë industriale.

Tuffman tha: “Këto kimikate janë një shqetësim serioz për shkak të lidhjeve të tyre me kancerin dhe toksicitetin, por megjithatë nuk monitorohen në mënyrë rutinore në Shtetet e Bashkuara. Një arsye pse jemi të shqetësuar është se ekspozimet e shumta ndaj këtyre kimikateve dhe përzierja e tyre së bashku mund të ketë rreziqe më të larta. Ajo që gjetëm është se pothuajse të gjitha gratë kishin nivele të matshme të këtyre kimikateve. Mund të mos jenë një rrezik i madh, por mund të jetë i rëndësishëm... dhe shfaqen në një pikë shumë kritike të zhvillimit, në shtatzëni”.

Ajo bëri thirrje për më shumë fonde për të hetuar ndikimin e kimikateve te njerëzit, duke thënë se është bërë pak punë deri më sot.

Ekziston një shqetësim i veçantë rreth melaminës pasi u lidh me vdekjen e gjashtë foshnjave në vitin 2008.

Përdoret zakonisht në plastikë, që do të thotë se tashmë po bëhet i kudondodhur pasi shpërbëhen në mjedis në mikroplastikë.

Tashmë ka shqetësime për faktin se kimikati është në përqendrime më të larta kur futet në mikrovalë dhe reagon me valët.

Më shumë shqetësime u ngritën një vit më parë kur melamina u shtua në ushqimin për kafshët. 100 prej tyre ngordhën dhe 500 të tjera pësuan dështim të veshkave.

Nevojitet më shumë punë për të përcaktuar rreziqet nga acidi cianorik – i pranishëm në disa pesticide dhe në pishina për të bërë që klori të zgjasë më gjatë.

Aktualisht studiuesit po monitorojnë 5 mijë gra shtatzëna për të parë nëse edhe ato janë ekspozuar ndaj kimikateve dhe në çfarë sasie. Rezultatet priten në fillim të vitit të ardhshëm.