Shëndeti

Fuqia e prekjes

Fuqia e prekjes

Japonezët kanë një fjalë që ata besojnë se e kanë huazuar nga anglishtja, por nuk do ta gjeni në asnjë fjalor. Kur japonezët përdorin këtë fjalë, ata i referohen rëndësisë së prekjes në marrëdhëniet e ngushta. Ata e quajnë këtë lëkurë, pra një marrëdhënie e ndërtuar dhe e ushqyer nga kontakti lëkurë më lëkurë. "Skinship" nuk i referohet vetëm prekjes intime të partnerëve seksualë. Përkundrazi, ai gjithashtu përfshin anëtarë të familjes dhe madje edhe disa miq gjithashtu. Foshnjat dhe fëmijët e vegjël, në veçanti dhe jo vetëm, të gjithë kanë nevojë për një kontakt lëkurë më lëkurë me ata që janë afër.

Japonezët e kuptojnë intuitivisht atë që psikologët perëndimorë kanë arritur të kuptojnë vetëm pas një studimi të gjerë, domethënë se prekja e dashur është një mënyrë e fuqishme për të komunikuar intimitetin në marrëdhëniet e ngushta. Frekuenca e prekjes së dashur është e lidhur si me mirëqenien fizike ashtu edhe me atë psikologjike dhe ata që janë të privuar nga ajo vuajnë nga depresioni, ankthi dhe një mori sëmundjesh të tjera.

Sidoqoftë, ka persona që tërhiqen nga kontakti fizik me të tjerët, madje edhe me ata që janë pranë tyre. Këta njerëz gjithashtu raportojnë më shumë probleme psikologjike sesa popullata e përgjithshme. Ndoshta kjo është për shkak se ata padashur privojnë veten nga prekja e dashur që u nevojitet. Por mund të ndodhë që kontakti fizik të ketë efektin e kundërt mbi ta, duke rritur sikletin psikologjik në vend që ta lehtësojë atë. Kjo është arsyeja përse psikologu i Universitetit të Lozanës (Zvicër) Anik Debrot dhe kolegët e tij hulumtuan në një studim që botuan së fundmi në Buletinin e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale. Debrot dhe kolegët së pari konsiderojnë rolin e stilit të lidhjes në marrëdhëniet intime. Stili i lidhjes i referohet mënyrës suaj të bashkëveprimit me partnerin gjatë periudhave stresi dhe ai së pari zhvillohet në foshnjëri përmes shkëmbimeve me kujdestarin tuaj.

Foshnjat që mësojnë se nënat e tyre do të përmbushin në mënyrë të besueshme nevojat e tyre zhvillojnë një stil të sigurt të lidhjes, dhe si të rritur, ata në përgjithësi kanë besim tek të tjerët, veçanërisht te intimitet. Në të kundërt, foshnjat që mësojnë se kujdestarët e tyre nuk i plotësojnë me besueshmëri nevojat e tyre do të zhvillojnë një nga dy llojet e ndryshme të stileve të pasigurta të lidhjes. Disa zhvillojnë një stil ankthi të lidhjes, në të cilin ata janë jashtëzakonisht të lodhur në mënyrë që të tërheqin vëmendjen e nënës së tyre. Si të rritur, ata janë të aftë dhe kërkues dhe shpesh shqetësohen se të dashurit e tyre do t'i braktisin.

Foshnjat e tjera zhvillojnë një stil shmangie të lidhjes, me anë të të cilit ata mësojnë të vetë-qetësohen. Si të rritur, ata vlerësojnë pavarësinë e tyre dhe ndihen të pakëndshëm duke u afruar shumë në marrëdhëniet intime. Këta janë njerëzit që ndiejnë pak dëshirë për kontakte fizike jashtë seksit dhe u tremben prekjeve dhe përqafimeve që të tjerët përpiqen t'u japin atyre.

Pyetja kërkimore e Debrot dhe kolegëve ishte e drejtpërdrejtë: A tërhiqen njerëzit nga stili i lidhjes shmangëse nga prekja sepse nuk u jep atyre asnjë të mirë psikologjike apo madje edhe i dëmton ata? Apo mund të përfitojnë nga prekja po aq sa përfitojnë të tjerët nëse vetëm ata do të mund ta kapërcenin ngurrimin e tyre të thellë për t'u marrë me kontakt fizik me të afërmit?

Për të eksploruar këto pyetje, studiuesit kryen tre studime të ndara.

E para ishte një sondazh me më shumë se 1,600 individë të cilët ishin në një marrëdhënie intime. Pyetjet e bëra në lidhje me stilin e lidhjes, mirëqenien dhe sjelljet në prekje, duke përfshirë llojet (përkëdheljet, përqafimet, puthjet, etj.) Dhe shpeshtësinë (duke filluar nga kurrë në katër ose më shumë herë në ditë). Rezultatet treguan, siç pritej, se njerëzit që preknin partnerët e tyre më shpesh gjithashtu raportuan nivele më të larta të mirëqenies.

Për më tepër, siç pritej, ata me një stil atashimi shmangës në përgjithësi treguan kontakt fizik më pak të shpeshtë me partnerin e tyre, gjithashtu shfaqën nivele më të ulëta të mirëqenies.

Sidoqoftë, disa individë të bashkangjitur në mënyrë shmangëse pohuan se ata preknin partnerin e tyre shpesh, dhe këta persona gëzonin nivele mirëqenieje të ngjashme me të tjerët që raportonin kontakte të shpeshta fizike.

Ky zbulim i fundit sugjeron që personat me stil lidhje shmangëse mund të përfitojnë nga prekja intime ashtu si të tjerët, dhe gjithsesi, sigurisht që nuk i dëmton ata. Sidoqoftë, gjithmonë duhet të jemi të kujdesshëm kur interpretojmë të dhënat nga vetëraportimet si këto. Pra, për të eksploruar më tej lidhjen midis lidhjes së shmangshme dhe përfitimeve të prekjes, Debrot dhe kolegët e tij ftuan 66 çifte të vizitonin laboratorin e tyre.

Kur arritën në laborator, çiftet individualisht iu përgjigjën sondazheve rreth stilit të lidhjes, mirëqenies dhe prekjes të ngjashme me ato në studimin e parë. Atëherë u kërkua që të përfshiheshin në një seri bisedash me njëri-tjetrin në lidhje me rastet kur ata kishin bërë një sakrificë për partnerin e tyre ose kishin ndjerë dashuri të fortë për partnerin e tyre. Këto biseda u regjistruan dhe më pas, vëzhguesit numëruan numrin e prekjeve të njëri-tjetrit. Pjesëmarrësit gjithashtu treguan nivelin e tyre të ndjenjës pozitive para dhe pas çdo bisede.

Rezultatet e këtij studimi të dytë ishin të ngjashme me ato të studimit të parë. Por një zbulim i ri ishte se një frekuencë e lartë e prekjes gjatë një bisede të vështirë nuk rrit domosdoshmërisht ndjenjat pozitive menjëherë.

Përkundrazi, studiuesit spekulojnë se është modeli i përgjithshëm i prekjes në marrëdhënie që çon në nivele më të larta të mirëqenies në përgjithësi.

Studimi i tretë ishte një studim ditar 28-ditor i përbërë nga 98 çifte në të cilin secili partner raportoi stilin e lidhjes ditën e parë dhe më pas vuri në dukje disponimin pozitiv dhe sjelljet prekëse në baza ditore pas kësaj.

Rezultatet konfirmuan gjetjet e dy studimeve të mëparshme, por përveç kësaj, ato ofruan informacion të ri në lidhje me ndikimin e stilit të lidhjes tek partneri. Kjo do të thotë, jo vetëm që ata individë me një stil atashimi shmangës raportuan nivele më të ulëta të humorit pozitiv, ashtu edhe partnerët e tyre.

Kjo tregon qartë se kontakti fizik është i dobishëm edhe për ata që priren të tërhiqen kur të tjerët të rëndësishëm përpiqen të prekin. Kështu, Debrot dhe kolegët sugjerojnë që terapistët të zhvillojnë teknika për të ndihmuar ata me një stil shmangës në lidhjet e tyre, për të kapërcyer neveritjen ndaj kontaktit fizik jo-seksual. Shumica e njerëzve ngushëllohen nga lidhjet "lëkurë" që kanë me partnerë intimë dhe me anëtarët e ngushtë të familjes. Edhe pse stili i lidhjes është vendosur në fëmijëri, ka shumë prova që mund të ndryshojnë në moshën e rritur. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur mund të zhvilloni vetëdije të mjaftueshme për të njohur stilin tuaj të lidhjes dhe nëse keni një partner që ju mbështet.

Artikulli i marrë nga Psychology Today, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.