Shëndeti

Çfarë i ndodh trupit tuaj kur merrni shumë vitaminë D

Çfarë i ndodh trupit tuaj kur merrni shumë vitaminë D

Tani për tani, vitamina D është një “çështje” e nxehtë pasi shumë mjekë, dietologë dhe ekspertë të tjerë shëndetësorë thonë se mund të zvogëlojë ashpërsinë e simptomave të COVID-19.

Pse? Vitamina dihet se ndihmon në mbështetjen e sistemit imunitar duke ulur inflamacionin në trup, të shkaktuar nga virusi. Sidoqoftë, Ali Webster, drejtore e Kërkimit dhe Komunikimit të Ushqimit, në Këshillin Ndërkombëtar të Informacionit të Ushqimit, thekson se vitamina D nuk mund të jetë fundi i të gjithave.

"Studimet e fundit mbi këtë temë thonë se mungojnë prova të mjaftueshme për të vërtetuar se vitamina D ndihmon në parandalimin ose trajtimin e COVID-19" thotë ajo.

Madje, marrja e suplementit të vitaminës D mund t’ju ??dëmtojë, domethënë nëse mbidozoni.

Më poshtë, do të shihni pesë efekte anësore të mundshme të marrjes shumë të vitaminës D.

1 Ju mund të keni të përziera

Meqenëse vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë, që do të thotë se absorbohet dhe transportohet më mirë në trupin tuaj nëse konsumohet me yndyrë, kjo, pjesërisht, bën të mundur konsumimin në sasi toksike. Webster shpjegon se kjo vitaminë rrit përthithjen e kalciumit në qarkullimin e gjakut e cila mund të shkaktojë madje edhe të vjella.

Nëse keni filluar të ndiheni të përziera gjatë marrjes së shtesave, ky mund të jetë një tregues se po merrni shumë vitaminë të tretshme në yndyrë.

2 Dehidrim mund të ndodhë

Webster gjithashtu thotë se mund të jeni në rrezik të përjetoni dehidrim kur merrni shumë vitaminë D. Efektet anësore të mos pirjes së mjaftueshme të ujit përfshijnë rritje të temperaturës së trupit, rënie të presionit të gjakut, ngërçeve të muskujve dhe kapsllëkut. Nëse ndonjë nga këto simptoma është i përhapur dhe po e merrni edhe këtë vitaminë, merrni disa ditë pushim dhe më pas rifilloni duke e përgjysmuar dozën.

3 Ju mund të filloni të ndiheni të dobët

Të vjellat dhe dehidratimi mund t’ju ??lënë të ndiheni të dobët, por marrja e tepërt e vitaminës D mund të çojë edhe në rraskapitje të pashpjegueshme. Ju madje mund të përjetoni një humbje të oreksit, i cili gjithashtu mund t'ju bëjë të ndjeheni të lodhur.

4 Mund të krijoni gurë në veshka

Një faktor tjetër rreziku në marrjen e tepërt të vitaminës D është zhvillimi i gurëve në veshka. Vitamina D rrit përthithjen e kalciumit nga trakti gastrointestinal, i cili më pas mund të çojë në shumë minerale në qarkullimin e gjakut. Pasja e shumë kalciumit në gjak mund të shkaktojë formimin e gurëve në veshka.

5 Në raste të rënda, mund të përjetoni anomali të zemrës

Në skenarin më të keq, që do të thotë rastet më të rënda të toksicitetit të vitaminës D, Webster thotë se mund të përjetoni anomali të zemrës. Sidoqoftë, duhet të merrni shumë mirë sasinë e rekomanduar për të mos ndjerë efekte anësore të rrezikshëme.

Artikulli i marrë nga eatthis, përkthyer dhe përshtatur në shqip nga Tiranapost.al.