Shëndeti

Çfarë është mjegulla e trurit? Çfarë e shkakton dhe si ta largoni atë 

Çfarë është mjegulla e trurit? Çfarë e


"Mjegulla e trurit" është një term që përdoret kur ndiheni të trullosur dhe të dëmtuar mendërisht.

Termi shfaqet shumë në literaturën e kërkimit mjekësor, ku përdoret për të kapur përvojat e vështirësive njohëse (dmth. mendore) të përshkruara nga grupe të ndryshme pacientësh, nga njerëzit me sindromën e lodhjes kronike te pacientët që i nënshtrohen kimioterapisë dhe për gratë që kalojnë në menopauzë.

Kohët e fundit, siç ka të ngjarë të keni dëgjuar, COVID-19 është fajësuar gjithashtu për shkaktimin e mjegullës së trurit.

Pra, nëse jeni ndjerë ndonjëherë me kokë të turbullt, sikur nuk mund të përqendroheni - ndoshta keni qenë harrestarë dhe të prirur ndaj aksidenteve - atëherë ndoshta keni përjetuar mjegull të trurit.

Çfarë e shkakton mjegullën e trurit?

Për shkak se 'mjegulla e trurit' është një term kaq i përhapur, rrjedh se mund të ketë shkaqe të panumërta të mundshme. Për shembull, ka spekulime se virusi SARS-CoV-2 që shkakton COVID-19 mund të arrijë në tru dhe të ndërhyjë drejtpërdrejt në funksionin e trurit.

Në mënyrë të ngjashme, ka prova paraprake që ilaçet e përdorura në kimioterapi mund të kenë gjithashtu një efekt fizik të drejtpërdrejtë e të dëmshëm në tru, duke kontribuar kështu në mjegullën e trurit. Për të marrë kontekstin e menopauzës, është e mundur që ndryshimet hormonale mund të ndikojnë drejtpërdrejt në funksionin e trurit.

Sidoqoftë, në të gjitha këto kontekste dhe të tjera, është gjithashtu e mundur që të ketë kontribues emocionalë dhe socialë në mjegullën e trurit. Për shembull, shumë njerëz që nuk janë infektuar nga koronavirusi kanë raportuar megjithatë se ndihen më të lodhur dhe të hutuar se zakonisht gjatë pandemisë, ndoshta për shkak të stresit dhe kërkesave të bllokimeve dhe punëve shtëpisë.

Po kështu, një nga shkaqet kryesore të “mjegullës së trurit” mendohet të jetë stresi i përfshirë në përballimin e sëmundjes dhe trajtimit. Edhe kur bëhet fjalë për menopauzën, mund të ketë kontribues indirekt në mjegullën e trurit, të tilla si efektet e gjumit të dobët ose streset e përgjithshme gjatë përditshmërisë.

Si të shpëtojmë nga mjegulla e trurit

Si rregull i përgjithshëm, kur jemi në humor më të mirë, performanca jonë mendore priret të përmirësohet, pjesërisht për shkak të ndjenjës më energjike dhe të motivuar. Në të vërtetë, stërvitja është një stimulues i mirënjohur i humorit – synoni për një intensitet të moderuar që është argëtues, por jo tepër i mundimshëm. Vrapimi, në veçanti, është një mënyrë fantastike për të optimizuar funksionin tuaj mendor dhe për të pastruar mjegullën. Gjeni atë që funksionon për ju, por çdo aktivitet që ju pëlqen dhe që pompon zemrën tuaj ka të ngjarë të ndihmojë në pastrimin e asaj ndjesie të paqartë.

Tiranapost.al