Shëndeti

Aspartami potencialisht i lidhur me kancerin. Cilat produkte në Evropë e përmbajnë ëmbëlsuesin artificial?

Aspartami potencialisht i lidhur me kancerin. Cilat produkte në

Shkencëtarët po hetojnë një ëmbëlsues artificial që ata besojnë se ka një lidhje të mundshme me kancerin: aspartamin.

Aspartami - i përdorur gjerësisht në mijëra produkte në mbarë botën - është tani nën shqyrtim nga ekspertët e kancerit në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Hetimi që do të përcaktojë nëse aspartami mund të rrisë rrezikun e kancerit në popullatë.

Cilat produkte evropiane kanë aspartam në to?
Aspartami është përdorur gjerësisht që nga vitet 1980 dhe përbërësi është i pranishëm në më shumë se 6000 produkte në mbarë botën.

Në Bashkimin Evropian dhe në Mbretërinë e Bashkuar, mund të gjeni aspartamin të listuar në etiketat e produkteve me emrin E-951.

Pse është kaq i përhapur në ushqime? Ëmbëlsuesi artificial është afërsisht 200 herë më i ëmbël se sheqeri i zakonshëm.

Dhe për shkak të ëmbëlsisë së tij intensive, nevojitet vetëm një sasi e vogël e saj për të arritur nivelin e dëshiruar të ëmbëlsisë në ushqim dhe pije. Rezultati është më pak kalori në krahasim me sheqerin.

Pra, në cilat produkte do ta gjenit më shumë të përdorur në Evropë?
Ëmbëlsues tavoline

Aspartami është më i disponueshëm në formën e ëmbëlsuesve të tryezës, si Canderel, Equal dhe Hermesetas, të cilët zakonisht përdoren si alternativa sheqeri në pije të nxehta si kafeja dhe çaji.

Pije freskuese diete

Shumë pije të markave të njohura ofrojnë versione dietike të pijeve të tyre, të tilla si Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max, Sprite Zero dhe Fanta Zero, të cilat të gjitha përdorin aspartam për të ofruar ëmbëlsi pa kaloritë e shtuara të sheqerit.

Çamçakëz, karamele dhe mente pa sheqer

Alternativat pa sheqer të markave të çamçakëzëve si Extra, Orbit, Trident, Hollyëood, Mentos, Freedent dhe Airëaves përdorin aspartamin si një nga agjentët kryesorë ëmbëltues.

Kos dhe ëmbëlsira me pak kalori

Disa marka të kosit, si Yoplait dhe Müller Light, prodhojnë varietete me kalori të ulët që përfshijnë aspartam për qëllime ëmbëlsuese.

Në mënyrë të ngjashme, disa ëmbëlsira pa sheqer ose me sheqer të reduktuar si shkuma, pudingat dhe xhelatina mund të përmbajnë gjithashtu aspartam.