Shëndeti

Artikulli ushqimor i përditshëm që potencialisht shkakton 90% të rasteve të kancerit

Artikulli ushqimor i përditshëm që potencialisht shkakton 90%

Një studim ka zbuluar se kur acidi palmitik vendosej në dietën e minjve, kanceri i gojës dhe i lëkurës kishin më shumë gjasa të përhapeshin. Acidi palmitik ose vaji i palmës ka mbetur një substancë e diskutueshme, megjithatë ky studim i fundit hedh dritë se si mund të jetë një nga shkaqet kryesore për rritjen e diagnozës së kancerit.

Studimi i cili është botuar në revistën Nature, i financuar pjesërisht nga organizata bamirëse në Mbretërinë e Bashkuar, Worldwide Cancer Research, zbuloi se acidi palmitik ndryshon gjenomën e kancerit.

Kjo nga ana tjetër rrit ndjeshëm gjasat që kanceri të përhapet.

Zbulimi i ka lënë studiuesit të përpiqen për një terapi të re për të ndihmuar në ndërprerjen e këtij procesi me shpresën se mund të ndalojë përhapjen e kancerit në një kohë kur diagnozat janë rritur me ritme alarmante.

Metastaza - ose përhapja e kancerit, mbetet shkaku kryesor i vdekjes tek pacientët me kancer dhe shumica dërrmuese e njerëzve me kancer metastatik që mund të trajtohen, por jo të kurohen.

Siç e dinë shumica, ushqimi mund të ketë një ndikim të madh në kancer me acidet yndyrore që janë blloqet ndërtuese të yndyrës në trup.

Fatkeqësisht, metastazat shpesh nxiten nga acidet yndyrore në dietën e dikujt, duke paralajmëruar më tej se çfarë vendosni në gojë mund të ketë një ndikim shkatërrues për shëndetin.

Studimi sugjeroi se ekspozimi ndaj acidit palmitik shkaktoi ndryshime në funksionin e gjeneve në qelizat e kancerit që i lejuan ata të ndjenin acidet yndyrore dhe t'i konsumonin ato në mënyrë më efikase.

Prania e acidit palmitik gjithashtu dukej se i dërgonte qelizat e kancerit në një "gjendje rigjeneruese" duke i lejuar ato të formojnë rrjete sinjalizuese përtej tumorit, gjë që dihet se është një hap vendimtar drejt përhapjes.

Vaji i palmës përdoret në prodhimin e ushqimeve si ëmbëlsira, çokollata, biskotat, margarina dhe yndyrat e skuqjes.

Gjendet gjithashtu në kozmetikë, sapun, shampo, produkte pastrimi dhe mund të përdoret si biokarburant.

Prof Greg Hannon, drejtor i Institutit të Kërkimeve të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar të Kembrixhit, tha: "Ky është një studim rigoroz dhe gjithëpërfshirës që sugjeron se ekspozimi ndaj një përbërësi kryesor të vajit të palmës ndryshon në mënyrë të qëndrueshme sjelljen e qelizave kancerogjene, duke i bërë ato më të prirura për të përparuar nga ato lokale në sëmundje metastatike potencialisht vdekjeprurëse.

Metastaza vlerësohet të jetë përgjegjëse për 90 për qind të të gjitha vdekjeve nga kanceri - kjo është rreth nëntë milionë vdekje në vit në mbarë botën.

Tiranapost.al