Shëndeti

Arabia Saudite synon të ndihmojë 1 milionë duhanpirës të lënë cigaren deri në 2032

Arabia Saudite synon të ndihmojë 1 milionë duhanpirës

Pas rastit të Suedisë si një model suksesi në uljen e normës së duhanpirjes në 5% dhe iniciativave të Britanisë së Madhe për të reduktuar numrin e duhanpirësve tradicionalë, vende të tjera po ndërmarrin nisma konkrete për t’u orientuar drejt alternativave pa tym.

Konkretisht, Fondi i Investimeve Publike në Arabinë Saudite (PIF), njoftoi të enjten themelimin e “Badael”, një kompani që synon të zhvillojë, prodhojë dhe shpërndajë produkte pa tym për të ndihmuar në uljen e prevalencës së pirjes së cigareve në Arabinë Saudite.

Produktet, të cilat synojnë të promovojnë stile jetese më të shëndetshme duke ofruar alternativa më pak të dëmshme, përputhen me vizionin e Mbretërisë për të përmirësuar cilësinë e jetesës së qytetarëve dhe banorëve deri në vitin 2030.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 70,000 njerëz vdesin çdo vit nga sëmundjet e lidhura me cigaret vetëm në Arabinë Saudite. Pirja e duhanit rrit rrezikun e kancerit, sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, sëmundjeve të mushkërive, diabetit dhe çështjeve të tjera të ndryshme shëndetësore.

PIF tha se produktet e nikotinës pa tym do të jenë të disponueshme në të gjithë Arabinë Saudite deri në fund të vitit 2023, duke shtuar se synon të zgjerojë shtrirjen e saj në tregjet rajonale dhe ndërkombëtare. Produktet e “Badael” pritet të ndihmojnë gati një milion njerëz të heqin dorë nga pirja e cigareve deri në vitin 2032, afërsisht 25 për qind e të gjithë duhanpirësve në Arabinë Saudite, raportoi Agjencia Saudite e Lajmeve (SPA).

Përdorimi i alternativave pa tym ka potencialin për të kursyer mbi 1.59 miliardë dollarë në shpenzimet e kujdesit shëndetësor në vitin 2023.

Sipas SPA, kjo potencialisht mund të japë kursime të drejtpërdrejta vjetore prej më shumë se 6 miliardë dollarë në shpenzimet e kujdesit shëndetësor deri në vitin 2032.

“Badael” gjithashtu synon të mbështesë prodhimin vendas, burimin e lëndëve të para, transferimin e njohurive dhe zhvillimin e pronësisë intelektuale (IP), raportoi SPA. Produktet e kompanisë do të prodhohen tërësisht në Arabinë Saudite, duke siguruar cilësinë dhe sigurinë më të lartë të produktit përmes praktikave më të mira.

Themelimi i “Badael” do të ofrojë mundësi të reja ekonomike dhe do të krijojë mijëra vende pune si kompania partnere me sektorin privat lokal dhe partnerë globalë të klasit botëror. Që nga viti 2017, PIF ka themeluar 77 kompani dhe ka krijuar më shumë se gjysmë milioni vende pune direkte dhe indirekte.