Shëndeti

A mund të vdesësh nga e qeshura? Në vitin 1975, Alex Mitchell qeshi për 25 minuta rresht

A mund të vdesësh nga e qeshura? Në vitin 1975, Alex Mitchell

Studimet tregojnë se e qeshura mund të stimulojë organet , të lehtësojë dhimbjen dhe madje të përmirësojë sistemin tuaj imunitar. Por si të gjitha ilaçet, duke patur parasysh kontekstin e duhur, doza të larta mund të dëmtojnë.

Historia e Alex Mitchell është një shembull i mbidozës së të qeshurit.

Çfarë ishte kaq qesharake?

Alex Mitchell mbërriti në shtëpi nga puna në kohën e darkës më 24 mars 1975. Mitchell ishte një murator 50-vjeçar nga Norfolk, Angli, në atë kohë.

Pas darkës, ai ndezi televizorin për të ndjekur shfaqjen e tij të preferuar, The Goodies. Shfaqja ishte një program komedi skeç i transmetuar në BBC. Episodi i asaj mbrëmjeje titullohej "Kung Fu Kapers".

Skeçi paraqiste një skocez të veshur me fustanellë duke përdorur gajdet e tij për të luftuar një mjeshtër të arteve marciale. Humori i çuditshëm iu shit menjëherë Mitchell-it, e qeshura e të cilit dëgjohej në të gjithë shtëpinë. Dhe ndërsa skema përparonte, po ashtu rritej edhe madhësia e të qeshurit të Mitchell-it.

Mitchell kishte qeshur për 25 minuta rresht .

Pikërisht në këtë moment ai e teproi zyrtarisht me të qeshurën. Dhe siç tha gruaja e tij:

“Mitchel qeshi për herë të fundit, ra mbi kavanoz dhe vdiq.”

Shkenca pas vdekjes së Mitchell

Kur mjeku ekzaminoi trupin e Mitchell, ata përcaktuan se shkaku i vdekjes së tij ishte për shkak të dështimit të zemrës. Supozimi i tyre më i mirë ishte se e qeshura e tepërt ose shkaktonte një goditje në tru ose një arrest kardiak. Por kishte një ngjarje të pazakontë, 37 vjet më vonë, që i lejoi ekspertët të përcaktonin pse e qeshura ishte kaq vdekjeprurëse për Mitchell.

Mbesa e Alex Mitchell, Lisa Corke, vuajti nga arresti kardiak në maj 2012.

Incidenti e vendosi atë në një koma të shkaktuar nga mjekësia, dhe ajo ishte vetëm 23 vjeç në atë kohë. Dhe pas ekzaminimit nga ekspertët, Lisa Corke u diagnostikua me Sindromën Long QT.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA :

“Sindroma e gjatë QT është një çrregullim i aktivitetit elektrik të zemrës që mund të shkaktojë rrahje të papritura, të pakontrollueshme dhe të parregullta të zemrës, të cilat mund të çojnë në vdekje të papritur.”

Sindroma e gjatë QT shkakton një pauzë të zgjatur midis rrahjeve të zemrës së viktimës, e shkaktuar zakonisht nga eksitimi ose emocionet e forta. Në shumicën e rasteve, një mutacion i trashëguar i gjenit e shkakton atë. Këto fakte mjekësore i lejuan mjekët të arrinin në përfundimin se Alex Mitchell vuajti dhe vdiq për shkak të së njëjtës sindromë.

Pra, po, mund të vdesësh nga e qeshura. Por nuk ka gjasa nëse nuk keni një gjendje paraekzistuese.

Për fat të mirë, Lisa Corke i mbijetoi sprovës. Që atëherë ajo është pajisur me një defibrilator të brendshëm kardiak për të mbajtur një rrahje të qëndrueshme të zemrës. Pjesa tjetër e pasardhësve të Mitchell-it i janë nënshtruar testeve për të përcaktuar nëse edhe ata e kanë këtë gjendje.

Sipas raporteve të lajmeve, e veja e Mitchell-it madje i dërgoi një letër falënderimi kastit të The Goodies që i bëri të këndshme momentet e fundit të burrit të saj.

Tiranapost.al