Shëndeti

A e mban mjekun larg një mollë në ditë?

A e mban mjekun larg një mollë në ditë?

Mollët janë një burim i mirë i fibrave, vitaminave, mineraleve dhe flavonoideve (të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit). Por a janë ato më të mira se frutat në përgjithësi dhe a ka një përfitim të matshëm për shëndetin konsumimi i përditshëm i tyre?

Për 100 g, mollët kanë më shumë fibra se pjepri, mango ose rrushi dhe dy herë më shumë vitaminë A se dardha. Por mollët kanë më pak acid folik se boronicat dhe më pak vitaminë C se portokalli apo bananet.

Një studim i vitit 2015 përdori të dhënat e anketës për 8,000 të rritur në SHBA dhe krahasoi numrin e vizitave te mjeku, qëndrimet në spital gjatë natës dhe ilaçet me recetë, midis atyre që hanë mollë dhe atyre që nuk hanë. Studimi zbuloi se ata që hanin të paktën një mollë në ditë (qoftë e plotë, ose si pjesë e ushqimeve të tjera) kishin pak më pak gjasa të kishin nevojë për një vizitë te mjeku i përgjithshëm ose mjekim.

Në mënyrë thelbësore, ky ndryshim u zhduk pasi studiuesit u përshtatën për karakteristikat socio-demografike dhe shëndetësore. Me fjalë të tjera, nuk është se të hash një mollë në ditë do të thotë që të mos sëmuresh, por studimi zbuloi se njerëzit e shëndetshëm priren të hanë më shumë mollë. Kjo mund të jetë për shkak se ngrënësit e mollëve po bënin gjithashtu zgjedhje të tjera të stilit të jetesës me një efekt më të drejtpërdrejtë në shëndetin e tyre.

Në fund të fundit, fokusimi në çdo ushqim për përfitimet e tij unike shëndetësore është qasja e gabuar. Një dietë e shëndetshme përfshin një shumëllojshmëri të gjerë të frutave dhe perimeve të ndryshme.

Tiranapost.al