Shëndeti

5 lloje ushqimesh që nxisin stresin

5 lloje ushqimesh që nxisin stresin

Shpesh mendojmë për ushqimin që konsumojmë, si do të ndikojë ai në trupin tonë – ne rrallë mendojmë për ndikimin e tij në trurin tonë, humorin dhe nivelet e energjisë.

Por zorrët dhe truri janë në komunikim të vazhdueshëm të dyanshëm dhe shëndeti i njërit ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e tjetrit.

Më konkretisht, kur inflamacioni është i pranishëm në zorrë, truri dhe trupi disponojnë më pak energji . Kjo për shkak se inflamacioni i shkallës së ulët heq një çelës metabolik në rrugën kimike që prodhon energji.

Rezultati nuk është vetëm energji më e ulët, por një rritje e radikaleve të lira që dëmtojnë indet e trurit.

Ushqimet që mund të shkaktojnë ankth dhe lodhje

1. Ushqimet e përpunuara

Konsumimi i ushqimeve të përpunuara e përmbytin trurin me shumë glukozë. Kjo “përmbytje e sheqerit” mund të çojë në inflamacion në tru dhe në fund mund të rezultojë në depresion dhe lodhje.

Në vend që të blini ushqime të përpunuara, merrni ushqime të plota me lëndë ushqyese si të freskëta ose perime dhe proteina të pastra si mish viçi organic dhe peshk të egër ose të kapur në mënyrë të qëndrueshme.

2. Vajrat e farave industriale

Industrializimi i industrisë ushqimore ka çuar në zhvillimin e vajrave të lira. Këto përfshijnë vajrat e misrit, lulediellit të sojës dhe palmës.

Nëpërmjet përpunimit, këto vajra bëhen jashtëzakonisht të larta në acide yndyrore inflamatore omega-6 dhe pa omega-3 anti-inflamatore, e cila përmirëson shëndetin e trurit. Studimet kanë treguar se njerëzit që konsumojnë ushqime të pasura me acide yndyrore omega-6 janë në rrezik më të lartë të depresionit në krahasim me ata që konsumojnë ushqime të larta me omega-3.

3. Sheqerna të shtuar dhe të rafinuar

Ndërsa mund të prisni që sheqeri të jetë i zakonshëm në ëmbëlsirat ose drithërat në kuti, ai mund të gjendet gjithashtu në ushqime befasuese si ketchup, salcë sallate dhe artikuj të shijshëm si patatet e skuqura.

Sheqernat e shtuara dhe të rafinuara përkeqësojnë inflamacionin dhe e mbingarkojnë trupin me më shumë sheqer sesa i nevojitet, gjë që mund të krijojë ankth të shtuar dhe nivele të paqëndrueshme të humorit.

4. Ushqimet e skuqura

Një studim i vitit 2016 vërejti 715 punëtorë të fabrikës dhe mati nivelet e tyre të depresionit, elasticitetit dhe konsumit të ushqimit të skuqur. Sigurisht, studiuesit zbuluan se njerëzit që konsumonin më shumë ushqime të skuqura kishin më shumë gjasa të zhvillonin depresion gjatë jetës së tyre.

5. Ëmbëlsues artificialë

Zëvendësimet e sheqerit janë gjithnjë e më të zakonshme në ushqimet që pretendojnë se janë “të shëndetshme” duke ju ndihmuar të ulni kaloritë.

Kjo është alarmante, sepse shkenca implikon se shumë ëmbëlsues artificialë mund të kontribuojnë në depresion. Një studim tregoi se njerëzit që konsumojnë ëmbëlsues artificialë, kryesisht nëpërmjet pijeve dietike, janë më të depresuar se ata që nuk i konsumojnë.

Tiranapost.al