Shëndeti

3 zakone të përditshmërisë që po ju prishin orën e trupit

3 zakone të përditshmërisë që po ju prishin orën e

Ekspertët kanë paralajmëruar se disa zakone të përditshme për të cilat shumica prej nesh jemi fajtorë, mund të prishin orën e trupit tonë dhe të dëmtojnë shëndetin.

Ndërprerja e orës së trupit mendohet se kontribuon në shumë sëmundje kronike, nga diabeti te demenca

Dr Greg Potter , një ekspert për gjumin, ushqimin, metabolizmin dhe fiziologjinë e ushtrimeve, tha për The Sun: Paraardhësit tanë jetonin në harmoni me mjedisin. Kur lindte dielli mblidhnin ushqim dhe ujë, kurse natën pushonin dhe agjëronin. Por problemi është që kur ndriçimi elektrik u zhvillua në shekullin e 19-të, ne tani mund të jemi aktivë gjatë gjithë natës. Dhe me zhvillimet më të fundit të teknologjisë, ne mund të porosisim ushqim me një scroll të telefonit në vend që të shkojmë fizikisht aktivë për ta marrë atë. Pra, orët e trupit tonë janë të prirur për ndërprerje.

Vlera e orës së trupit

Pse ia vlen të punoni së bashku me orën tuaj trupore?

“Për të pasur më shumë energji, për të fjetur më mirë dhe për të tretur dhe metabolizuar ushqimin tuaj në mënyrë më efikase”, tha Dr Potter.

Punëtorët e ndërrimit të natës janë të prirur ndaj gjendjeve si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe madje edhe disa lloje kanceri , të cilat mund të jenë për shkak të orareve të tyre të ndryshuara, thonë shkencëtarët.

“Brenda vetëm disa ditësh nga ndërprerja e orës së trupit, ka pasoja domethënëse shëndetësore. Këto përfshijnë një rritje të presionit të gjakut dhe një ulje të ndryshueshmërisë së rrahjeve të zemrës, duke reflektuar rënien e shëndetit kardiovaskular. Funksioni i trurit ndikohet gjithashtu - njerëzit luftojnë të përqendrohen, pjesërisht sepse kanë mungesë gjumi."

Dr Potter zbuloi gabimet që po bëni që po ju prishin orën e trupit:

1. Nuk del mjaftueshëm jashtë

Shëtitjet jashtë janë të lidhura me uljen e stresit dhe shëndetin e mirë mendor.

Drita e ditës është thelbësore për orën e trupit dhe nuk mund të zëvendësohet me dritat e brendshme, tha ai.

2. Ndriçimi i gabuar i shtëpisë tuaj

Dr Potter tha se në mbrëmje, dritat elektrike janë armiku juaj më i keq dhe duhet të errësohen ose fiken dy deri në tre orë para gjumit.

“Ekspozimi i tepërt në mbrëmje ndaj ndriçimit të fortë mund të vonojë gjumin dhe të zvogëlojë rëndësinë e tij. Ngjyra e dritës gjithashtu ka rëndësi. Drita që është e pasur me gjatësi vale të shkurtra –drita blu është shembulli i përsosur – është deri tani drita më e fuqishme në zhvendosjen e orës së trupit.Ekranet, si celularët tanë, dhe ndriçimi i sipërm mund të jenë të pasura me këtë lloj drite”

3. Ngrënia për shumë orë

Në epokën moderne, disa prej nesh po luftojnë për të qëndruar zgjuar 18 orë të ditës, nga ora 6 e mëngjesit deri në mesnatë.

Por Dr Potter paralajmëron të mos hani gjatë gjithë ditës dhe në vend të kësaj t'i përmbaheni një dritareje më të shkurtër të ngrënies së ushqimit.

"Për shembull, ju mund të zgjidhni të hani vetëm midis orës 10:00 dhe 19:00. Me një dritare të shkurtër dhe të rregullt të ngrënies, ju jeni duke e përafruar marrjen e ushqimit me kohën kur trupi juaj është i optimizuar për të tretur dhe metabolizuar konsumin”.