Shëndeti

3 zakone që mund të sabotojnë pa kuptuar shëndetin tuaj mendor

3 zakone që mund të sabotojnë pa kuptuar shëndetin tuaj

Psikologia Robin Berzin, thotë se është e rëndësishme të gjurmojmë disa zakone të vogla dhe të pavetëdijshme që bëjmë çdo ditë, pasi mund të ndikojnë në mirëqenien mendore.

Kushtojini vëmendje këtyre tre zakoneve më poshtë - që sipas Berzin, mund të sabotojnë fshehurazi shëndetin tuaj mendor:

1. Përdorimi i teknologjisë (sidomos gjatë natës).

Sipas Berzin ekspozimi i dritës blu gjatë natës ka potencialin të sabotojë gjumin tonë, i cili ka efekte në rrjedhën e poshtme për mirëqenien mendore .

“Ne e kemi botën në majë të gishtave, informacionin me prekjen e një butoni, dhe kjo është e mrekullueshme dhe fuqizuese – por gjithashtu ka potencialin të prishë mirëqenien tonë mendore dhe emocionale”, thotë ajo.


2. Mungesa e lëvizjes.

“Ne jemi krijuar si qenie njerëzore për të ndryshuar emocionet përmes lëvizjes”, thotë Berzin. "Trupi është krijuar për ta bërë këtë, dhe kur nuk lëvizni dhe uleni mesatarisht 11 orë në ditë, ju mbani emocionet tuaja." Dhe ato emocione "të ngecura" mund të çojnë në pasoja fizike dhe mendore në trupin tuaj".

3. Alkooli.

Berzin beson se alkooli mund të jetë pjesë e një stili jetese të ekuilibruar, por për sa i përket mirëqenies mendore, është e rëndësishme të pyesni veten: A po pini alkool për t'u ndjerë më mirë, apo po pini alkool për t'u ndjerë edhe më mirë? "Nëse alkooli është metoda juaj për t'u marrë me jetën, kjo mund t'ju tregojë se po e përdorni atë në një mënyrë problematike," vëren Berzin.

Tiranapost.al