Shëndeti

3 arsye pse jeni më shumë në ankth në mëngjes dhe si ta qetësoni veten

3 arsye pse jeni më shumë në ankth në mëngjes dhe si ta

Nëse fillimi i ditës tuaj është gjithashtu edhe provokuesi i ankthit, dëgjoni.

"Është normale të kesh ankth në mëngjes herë pas here," tha Reena B. Patel, një psikologe. "Prezantimet e punës, intervista të reja pune, teste për shkollën, apo edhe takimi i parë mund të shkaktojnë ankthin e mëngjesit."

Por nëse ndodh shumë shpesh, mund të jetë koha për të hetuar.

Pse jeni të shqetësuar në mëngjes?

Për të qenë të qartë, jo të gjithë ndihen të shqetësuar kur zgjohen në mëngjes, por gjithashtu nuk është e pazakontë të ndiheni në atë mënyrë.

"Në përvojën time, ankthi ka tendencë të jetë më i lartë në mëngjes," tha Alex Dimitriu, një mjek i gjumit "Të dhënat janë të përziera ... me disa studime që tregojnë më shumë ankth më vonë gjatë ditës."

Ja çfarë mund të ndodhë:

Disa ndjesi ankthi mund t'i atribuohen kortizolit, i cili është më i lartë kur hapni sytë në mëngjes, tha Dimitriu.

Dhe ndërsa është "krejtësisht normale", mund të jetë një sfidë nëse tashmë po përballeni me ankth ose stres të përgjithshëm. "Nëse dikush ka ankth ose stres, niveli bazë i kortizolit mund të jetë më i lartë dhe mund të arrijë kulmin në mëngjes," tha ai.

2. Zakonet tuaja të gjumit gjithashtu mund të jenë një faktor.

Është tepër e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje orarit tuaj të gjumit.

"Sistemi cirkadian mund të luajë një rol të madh në krijimin e ankthit dhe simptomat e panikut," tha Dimitriu. "Në disa analiza, njerëzit kanë treguar të kenë më shumë simptoma paniku në mëngjes dhe pasdite.”

Një studim i publikuar në vitin 2018 tregon se "shfaqja e goditjes në tru, infarkti i miokardit dhe vdekja e papritur kardiake ndodhin më shpesh në mëngjes".

3. Shëndeti juaj bazë mendor luan një rol të rëndësishëm.

Lyndon J. Aguiar, një psikolog klinik i licencuar tha se gjendja juaj psikologjike ndonjëherë mund të përcaktojë se në cilën orë ndiheni të shqetësuar. Ndërsa ankthi shoqëror dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv mund të lidhen me ankthin e mëngjesit, "ankthi i përgjithësuar ose PTSD kanë tendencë të lidhen me ankthin gjatë natës dhe para gjumit”.

"Gjumi i dobët, ushqimi i pashëndetshëm dhe aftësitë e kufizuara të menaxhimit të stresit mund të çojnë gjithashtu në ankth të lartë në mëngjes, tha Aguiar.

Si të menaxhoni ankthin e mëngjesit

Nëse jeni zgjuar me ndjenja ankthi, një gropë në stomakun tuaj apo edhe një sulm paniku, është koha për të parë një këshillues të shëndetit mendor. Ky fenomen mund të ketë një ndikim serioz në mirëqenien tuaj dhe aftësinë tuaj për të menduar me qetësi dhe për të pasur një plan realist për ditën.

Psikologët theksuan rëndësinë e zbatimit të aktiviteteve qetësuese për të zbutur ankthin e mëngjesit si joga.

Patel sugjeroi mbajtjen e një rutine në mëngjes dhe në mbrëmje. "Struktura ndihmon në zbutjen e së panjohurës," tha ajo.

Në kohën kur flini, për të maksimizuar potencialin për një gjumë më të qetë dhe pa stres, ajo këshillon të provoni këto aktivitetet më poshtë:

• Shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo ditë
• Mos përdoni telefonin 30 minuta para gjumit
• Mbani një ditar
• Meditoni

Tiranapost.al