Rajoni

Bullgaria do t’iu paguajë familjarëve viktimave të autobusit të paktën 13 milion euro

Bullgaria do t’iu paguajë familjarëve viktimave të

Bullgaria do të duhet të paguajë deri në 13 milion euro për viktimat e aksidentit të autobusit në autostradën e Strumës, nëse situata në rrugë rezulton të jetë shkaku i vdekjes qytetarëve.

Pas pikëllimit vjen veprimi i drejtësisë për familjarët e viktimave të aksidentit tragjik automobilistik në autostradën e Strumës, shkruan media bullgare "Blitz".

“Faji për aksidentin është kompleks, si për shoferin e autobusit ashtu edhe për infrastrukturën në zonën e aksidentit”, tha avokati Nikolai Dimitrov. Sipas tij, në leximin e parë shoferi nuk i ka respektuar kushtet e rrugës, të cilat kanë pasur ulje të shikueshmërisë, por nga ana tjetër mund të vërtetohet se fajin e ka kushtet e rrugës, përkatësisht infrastruktura dhe mirëmbajtja e saj.

Nëse hiqet një paralele, tragjedia në Svoge, ku humbën jetën 20 persona, tregoi se rrugës kishte probleme, pra projektimi i saj ishte problematik. Familjarët e viktimave mund të bëjnë kërkesë për dëmshpërblim jomaterial.

“Rasti është i komplikuar sepse numri i të vdekurve është i madh dhe kufijtë e sigurimit nga përgjegjësia ndaj palëve të treta në autobusin në Maqedoninë veriore janë të kufizuara dhe nuk do të mund të mbulojnë të gjitha kërkesat e paditësve”, tha avokati Dimitrov.

Llogaritjet tregojnë se paratë nga sigurimi nuk do të mjaftojnë as një të dhjetën për të mbuluar dëmet. Kështu, nëse vërtetohet fajësia e Agjencisë mëmë për Infrastrukturën Rrugore (ARN), me shumë gjasa të gjithë familjarët do të kërkojnë dëmshpërblim, duke u ankuar për situatën në rrugë, pasi Bullgaria është vendi ku ka ndodhur aksidenti.

Ekspertët nga kompanitë bullgare të sigurimeve komentojnë se shuma pritet të arrijë të paktën 25 milionë leva (12.5 milionë euro).

Midis 100,000 125,000 dhe 100,000 25,000 euro mund të kërkohen nga secili prind nëse fëmija i tyre vdes në aksident.

Shërbimi rrugor është dënuar shpesh për mosmirëmbajtje të seksioneve dhe ndërtim të dobët, tregon praktika gjyqësore. Çështjet civile mund të zgjasin rreth një vit e gjysmë, kurse çështjet penale më gjatë.

Sipas informacioneve fillestare, disa firma të mëdha ligjore bullgare i kanë ofruar tashmë ndihmë qeverisë maqedonase për të mbrojtur interesat e të afërmve përpara gjykatës.

Tiranapost.al