Politikë

Kryeministri sqaron deklaratën e tij për KFOR-in

Kryeministri sqaron deklaratën e tij për KFOR-in

Kryeministri Edi Rama në një reagim në Twitter ka shpjeguar deklaratën e tij të djeshme për KFOR-in, ku u shpreh për gazetarët se duhet të marrë kontrollin e Veriut të Kosovës, deklaratë e cila nuk është pritur mirë në Prishtinë, me Kryeministrin Albin Kurti që iu përgjigj se heshtja është ndihma më e mirë që kryeministri shqiptar mund të japë.

Rama iu përgjigjet kritikave në Prishtinë: Në kuadrin e mbështetjes së Shqipërisë për garantimin e sigurisë në veriun e Kosovës dhe marrjen e kontrollit nga KFOR-i, në këtë fazë kur rreziku i përshkallëzimit të konfliktit është alarmant, kemi komunikuar në nivelet më të larta të aleancës euro-atlantike e kemi gjetur një gatishmëri maksimale. Nga ana tjetër u kemi ripërcjellë aleatëve arsyet e moslinjëzimit tonë me deklaratën e fundit të BE-së, duke vazhduar të kërkojmë qëndrimin e tyre publik, lidhur me grupin e armatosur kriminal që vrau efektivin e policisë së Kosovës dhe lidhur me zinë kombëtare në Beograd. Atyre në Prishtinë që në vend se të fokusohen 100% tek sfida e jashtëzakonshme që kanë, gjejnë kohë edhe për të fryrë me fejsbuk, përmes profilesh politike apo profilesh fallco, tullumbacin e konspiracionit të “vëllaut të Vuqiqit”, duke ngatërruar për arsyet e mosarsyes së tyre kërkesën time të shpjeguar publikisht dje për KFOR-in, me paralajmërimin tim të para disa muajve për “Republikën e KFOR-it”, u kujtoj sot se:

Ndërsa për deklaratën e tij se KFOR duhet të marrë në kontroll Veriun e Kosovës kryeministri thotë se:

1.KFOR-i është NATO dhe jo një forcë pushtuese për llogari të Serbisë, e as një fuqi ndarëse e territorit të Republikës së Kosovës, po përkundrazi një garanci shumë e madhe në çdo rast kërcënimi!

2. Unë e thashë qartë dje se këtë kërkesë e ka bërë edhe Presidentja Osmani dhe e shpjegova më tej se kjo që kërkoj sot nuk ka lidhje me atë çka kam shprehur disa muaj më parë, si frikë se mund të ndodhë nëse situata degradon, në mungesë të rezultateve të dialogut. Sepse, siç e shpjegova edhe dje, “nuk jemi akoma aty” dhe që të mos shkohet nesër deri aty, duhet që KFOR-i të marrë në kontroll veriun një orë e më parë.

3. E di çdokush të vërtetën e thjeshtë fare se në çdo rast dhe për çfarëdo nevoje të re operacionale në territorin e Kosovës, KFOR-i i harmonizon veprimet e veta me autoritetet shtetërore të Kosovës e me forcat e sigurisë së Republikës së Kosovës, prandaj është sa e dhimbshme, aq edhe qesharake, që edhe në këtë situatë kaq serioze për sigurinë në veriun e Kosovës, politikanë me profile publike apo me profile fallco në Prishtinë merren me të tilla manipulime të ulëta emocionesh të qytetarëve të tyre, duke deformuar qëllimisht qëndrimet e mia. Keqardhje për ta, se për trimat e biznesit politik e mediatik të Tiranës, që janë gati t’ia venë zjarrin vetë Kosovës, bashkë me Shqipërinë për përmbysjen imagjinare të “regjimit” tim, nuk kam asnjë sekondë për të humbur!

Statusi i Kryeministrit në qershor

Para disa muajsh në Twitter Rama reagoi në lidhje me rrëmbimin e tre policëve të Kosovës nga forcat serbe dhe iu bëri thirrje të dyja palëve të ç’tensiononin situatën në Veri.

Rama gjithashtu komentoi se nëse situata nuk normalizohej dhe KFOR-i hynte në lojë, atëherë Kosova do të humbte kontrollin kushedi për sa kohë në Veriun e Kosovës.

Kryeministri sqaron deklaratën e tij për KFOR-in