Politikë

Europa po shkon drejt ekstremit të djathtë!

Europa po shkon drejt ekstremit të djathtë!

Partitë e qendrës dhe të djathtës ekstreme janë ato që kryesojnë në zgjedhjet për Parlamentin Europian. E djathta Ekstreme po kryeson në Austri, Francë dhe Itali sipas sondazheve paraprake. Emmanuel Macron menjëherë pas rezultateve të publikuara ka shpërndarë parlamentin dhe ka bërë thirrje për zgjedhje të menjëhershme.

Sondazhet në Francë kanë treguar që lista e partisë së Marine Le Pen-it, Marshi Kombëtar, e udhëhequr prej Jordan Bardellas, ka dalë e para, me mbi 30 për qind të votave.

Kjo parti nuk ka shënuar asnjëherë më parë një rezultat kaq të lartë.

Raundi i parë i zgjedhjeve do të zhvillohet më 30 qershor, ndërsa i dyti më 7 korrik.

“Franca ka nevojë për një shumicë të qartë në qetësi dhe harmoni. Të jesh francez, në zemër, ka të bëjë me zgjedhjen për të shkruar historinë, jo për t'u shtyrë prej saj, "tha Macron.

Europa po shkon drejt ekstremit të djathtë!

Në Gjermani, qendra e djathtë po shkon drejt një fitoreje të sigurt, me Alternativën e ekstremit të djathtë për Gjermaninë (AfD) që renditet e dyta dhe mundi socialistët e kancelarit Olaf Scholz në vendin e tretë.

E djathta ekstreme pritet gjithashtu të fitojë në Hungari dhe të jetë e para për sa i përket vendeve në Parlamentin Evropian në Holandë. Qendra e djathtë ishte e para edhe në Greqi dhe Bullgari.

Partia e qendrës së djathtë, Partia Popullore Evropiane (EPP) pritet të jetë sërish grupi më i madh politik në Parlamentin Evropian, dhe që kandidatja e tij, Ursula von der Leyen të ketë edhe një mandat në krye të BE-së.

Megjithatë, asaj do të mund t’i duhet mbështetja e nacionalistëve të krahut të djathtë, sikurse ajo e partisë italiane, Vëllezërit e Italisë, e kryeministres italiane, Giorgia Meloni për të siguruar shumicën në Parlament.

Votuesit në 27 vende kanë votuar gjatë javës së kaluar për të zgjedhur 720 anëtarë të Parlamentit Evropian, të cilët do të shërbejnë gjatë pesë viteve të ardhshme. Roli i tyre i parë kryesor është të miratojnë ose refuzojnë kandidatin kryesor për postin kryesor të Evropës: presidentin e Komisionit Evropian.