Opinion

Pse largimi i McDonald's nga Rusia mund të jetë pikërisht ajo që Putin do

Pse largimi i McDonald's nga Rusia mund të jetë pikërisht
Nëpërmjet një Sheshi të zbrazët, Mikhail Gorbaçovi shëtiti i lirë me mbesën e tij ndërsa përdorte një çadër për t'iu shmangur dëborës. Viti: 1997. Me Katedralen e Shën Bazilit pas tyre, ata hynë në atë që supozohet të jetë një Pizza Hut në qendër të një Moske liberalizuese, e organizuar si pjesë e një fushate reklamuese amerikane. Ndërsa Gorbaçov ulej në qoshen e një Pizza Hut, por të vërtetë në Moskë—dhe ekipet e kamerave rrokulliseshin—aktorët debatuan mbi trashëgiminë e ish-udhëheqësit sovjetik të atëhershëm.

Pizza Hut është në mesin e kompanive me bazë perëndimore që kanë njoftuar se po mbyllin dyert e tyre në të gjithë Rusinë, ndërsa pushtimi i Ukrainës vazhdon. Udhëheqësit perëndimorë brenda dhe jashtë qeverisë kanë forcuar vidat ndaj presidentit rus Vladimir Putin, i cili ka shkaktuar një krizë dy milionë refugjatësh, një rritje të çmimeve të gazit dhe një front të unifikuar të aleatëve perëndimorë kundër Moskës. Përpjekja simbiotike midis qeverisë dhe biznesit për ta bërë jetën më të vështirë për udhëheqësin rus ka amplifikuar efektshmërinë, por mund të ketë efekte të paparashikuara në diplomacinë kulturore.

Është një gjë të fikësh hyrjen e kapitalit të huaj dhe importet e naftës ruse në Shtetet e Bashkuara. Është një tjetër të fikësh makinën e lattes së Starbucks. Edhe në universin më amoral të ekonomisë politike, simbolet kanë rëndësi. Sidomos kur bëhet fjalë për ushqimin.

Tani, kompani si Boeing dhe Ford, të gjitha firmat e mëdha të kontabilitetit, dhe institucionet financiare si American Express janë tërhequr nga Rusia, duke eliminuar mijëra vende pune dhe miliarda në mallra dhe shërbime. PepsiCo po vazhdon të përpunojë qumështin, djathin në vendet e saj ruse, ndërsa McDonald's do të vazhdojë të paguajë 62,000 punonjësit e saj pavarësisht mbylljes së 850 counters.

Presioni i ri mbi Rusinë ashpërson vijën midis Rusisë dhe Perëndimit, e cila mund të arrijë qëllimin e saj ekonomik për të gjymtuar ekonominë ruse, saqë Putin të vendosë të tërheqë forcat e tij nga Ukraina. Shpresa e largët është se Putini do ta humbasë kontrollin e tij mbi pushtetin, kur oligarkët dhe njerëzit e tij të vendosin se dy dekada në pushtetin pothuajse absolut kanë qenë të mjaftueshme.

Por Lufta e Ftohtë përfundoi për shkak të të metave të sistemit sovjetik por edhe nga zvarritja kulturore e Perëndimit në Rusi. Gorbaçovi u përpoq të ndërtonte sistemin duke shtuar transparencë dhe llogaridhënie, duke hapur vendin për ata që të paktën donin të merrnin parasysh Perëndimin. Në fund të fundit, sistemi nuk mundi ta mbante atë dhe, pjesërisht, konsumizmi pushtoi ekonomitë e planifikuara.

Nga ana e tij, Putin e quan fundin e sistemit sovjetik tragjedinë më të madhe. Kjo është arsyeja pse ai nuk do të vajtojë tërheqjen e kompanive perëndimore nga oborri i tij.

Herë pas here, historia ka treguar se si angazhimi mund të thyejë shtetet e mbrapshta. Ka një arsye pse udhëheqësit e Iranit i frikësohen brezit në rritje që gjithmonë e ka njohur Perëndimin nëpërmjet mediave popullore dhe internetit. Pranvera Arabe ishte një nënprodukt i qytetarëve që kuptuan se sistemi që u ishte imponuar atyre nuk duhej të ishte aq shtypës apo i korruptuar, pjesërisht nëpërmjet mediave sociale. Koreja e Veriut mbijeton vetëm sepse ka arritur një kufi krejtësisht të mbyllur hermetikisht për shumicën e qytetarëve të saj.

Kompanitë perëndimore po shpresojnë qartë se mund të bëjnë pjesën e tyre për t'i dhënë fund luftës mbi civilët në Ukrainë dhe shumë qeveri në Perëndim po i mirëpresin ata si partnerë në luftën kundër mizorisë së Putinit.

Kompanitë përfundimisht mund të kuptojnë se izolimi nuk është rruga më e mirë për t'i dhënë fund sulmeve ruse ndaj Ukrainës. Sistemi sovjetik ishte sklerozë nga dizajni, por shoqëritë gjejnë mënyra për të evoluuar, sepse idetë e fuqishme nuk respektojnë kufijtë apo komitetet qendrore. Diplomacia kulturore i bëri sovjetikët të dyshonin sistemin. Gorbaçovi e kuptoi këtë, duke ndezur një seri reformash që ai mendonte se mund ta mbanin sistemin në ujë. Në fund të fundit, ai nuk mundi të ikte nga Perëndimi dhe përfundoi duke luajtur në atë reklamën e Pizza Hut.

Po, le të kthehemi edhe një herë tek reklama një minutëshe. Është një artifakt i një epoke që e pa Gorbaçofin si një simbol të fitores së Perëndimit ndaj kërcënimit të tij të Luftës së Ftohtë. Reklama nuk u transmetua kurrë në Rusi, por simbolika ishte e qartë në një zinxhir picash amerikane duke përdorur ish-udhëheqësin sovjetik si një emblemë të një bote në ndryshim. Gorbaçovi kishte njohur mosevitueshmërinë e Amerikës, duke lejuar McDonald's të hapte dyqanin e saj të parë në Sheshin Pushkin në vitin 1990; dita e hapjes u shërbeu 38,000 klientëve.

"U ndjeva sikur po haja vetë Amerikën," i tha një burrë VOA në 2020 në 30 vjetorin e hapjes së dyqanit.

Dhe, në një simbol tjetër të marrëdhënies së Perëndimit me Rusinë, ai dyqan tani do të mbyllet si pjesë e tërheqjes perëndimore.

Analizë e TIME