Opinion

Harari: Nuk e di nëse njerëzit mund t'i mbijetojnë Inteligjencës Artificiale

Harari: Nuk e di nëse njerëzit mund t'i mbijetojnë

Për herë të parë, ne kemi shpikur diçka që na heq pushtetin, thotë historiani izraelit dhe autori i Sapiens.

Historitë kanë qenë gjithmonë jetike për Yuval Hararin, historian-filozof izraelit. Kapaciteti unik i specieve tona për t'u lidhur dhe bashkuar nga tregime të paprekshme, madje edhe përtej oqeaneve, ishte qendrore për Sapiens, kronika e tij befasuese popullore e rritjes së species sonë.

Ndoshta kjo është arsyeja pse ai është kaq i shqetësuar sot për ngritjen e një sfiduesi të mjeshtërisë sonë të tregimit - inteligjencës artificiale (AI).

"Kjo është teknologjia e parë në histori që krijon histori," thotë Harari. Për të, asgjë nuk mund të ishte një demonstrim më i madh i fuqisë. Sepse sipas tij, besimi ynë kolektiv në "histori" ka nxitur dominimin e njerëzimit mbi Tokën.

Tani AI mund të thurë edhe magji të tilla, duke treguar se potenciali i teknologjisë për të mirën dhe dëmin e madh, dikur i konsideruar i largët dhe teorik, tani është i menjëhershëm dhe real. Kjo është arsyeja pse Harari shtoi emrin e tij në një letër muajin e kaluar, të nënshkruar nga mijëra ekspertë, duke përfshirë Elon Musk, duke bërë thirrje për një moratorium mbi kërkimin në softuer si Chat GPT.

Programet e tjera mund të bëjnë të njëjtën gjë me fotografitë dhe tingujt.

“Gjenerata e re e AI nuk po përhap vetëm përmbajtjen që prodhojnë njerëzit. Mund të prodhojë vetë përmbajtjen”, thotë Harari. “Përpiquni të imagjinoni se çfarë do të thotë të jetosh në një botë ku shumica e teksteve dhe melodive dhe më pas serialeve dhe imazheve televizive krijohen nga një inteligjencë jo njerëzore. Ne thjesht nuk e kuptojmë se çfarë do të thotë. Cilat mund të jenë pasojat e marrjes së kulturës nga AI?”

Tashmë ekzistojnë edhe shembuj të kësaj. Javën e kaluar një revistë gjermane u kritikua për publikimin e asaj që dukej të ishte një intervistë ekskluzive me Michael Schumacher, kur në fakt teksti ishte krijuar nga AI duke imituar ish-pilotin e paralizuar të garave. Harari sugjeron se AI së shpejti do të shkojë shumë më tej, duke evokuar një botë në të cilën “ju hyni në internet dhe debatoni me dikë për ndonjë çështje politike. Ndoshta ju dërgojnë edhe një video të tyre duke folur. Por nuk ka asnjë person pas saj. Është e gjitha AI.”

“Ky është veçanërisht një kërcënim për demokracitë më shumë sesa për regjimet autoritare, sepse demokracitë mbështeten në bisedat publike,” thotë Harari. “Demokracia në thelb është bisedë. Njerëzit që flasin me njëri-tjetrin. Nëse biseda merret nga AI, demokracia ka mbaruar.”

Por çfarë efekti mund të ketë teknologjia nëse lëshohet me qëllim të keq në fushën e betejës, nga regjimet totalitare?

“Regjimi nazist bazohej në teknologji si trenat, energjia elektrike dhe radiot. Ata nuk kishin mjete si inteligjenca artificiale”, thotë Harari. “Një regjim i ri në shekullin 21 do të ketë mjete shumë më të fuqishme. Pra, pasojat mund të jenë shumë më katastrofike. Kjo është diçka që nuk e di nëse njerëzimi mund të mbijetojë.”

Pasojat edhe më banale kanë potencialin të jenë revolucionare, thotë ai.

“Një rrezik tjetër është se shumë njerëz mund ta gjejnë veten plotësisht pa punë, jo vetëm përkohësisht, por pa aftësitë bazë për tregun e ardhshëm të punës. Mund të arrijmë në një pikë ku sistemi ekonomik i sheh miliona njerëz si krejtësisht të padobishëm. Kjo ka pasoja të tmerrshme psikologjike dhe politike.”

“Ne duhet të kuptojmë se AI është teknologjia e parë në histori që mund të marrë vendime vetë. Ai mund të marrë vendime për përdorimin e tij. Gjithashtu mund të marrë vendime për ju dhe mua. Ky nuk është një parashikim i së ardhmes. Kjo tashmë po ndodh.”

Ai diskuton rastet famëkeqe në të cilat softueri i AI është përdorur për të verifikuar aplikantët për kredi, ose për të vendosur nëse të burgosurit duhet të lirohen me kusht.

“Pra, pushteti po largohet për herë të parë në histori. Ne shpikëm diçka që na heq pushtetin. Dhe po ndodh aq shpejt sa shumica e njerëzve as nuk e kuptojnë se çfarë po ndodh. Ne duhet të sigurohemi që AI të marrë vendime të mira për jetën tonë. Dhe jemi shumë larg zgjidhjes.”

Artikull i publikuar te The Telegraph