YouPost

“Le Petit Journal”: Janica Martinaj, kryengritësja 22-vjeçare është Zhanë d’Ark-a shqiptare

“Le Petit Journal”: Janica Martinaj, kryengritësja

Nga Aurenc Bebja

Le Petit Journal (Supplément Illustré) ka botuar, të dielën e 28 majit 1911, në ballinë, gravurën e shqiptares Janica Martinaj, kryengritëses 22 vjeçare, të cilën gazeta franceze nuk ka nguruar ta krahasojë asokohe më Zhanë d?Ark-ën.

"Janica Martinaj, Zhanë D?Ark?a shqiptare

Një luftëtare e sapo zbuluar në kryengritjen shqiptare.

Janica (Zhanë) Martinaj është vajza e një bajraktari. Pas vdekjes se babait të saj, gjatë një përleshje, djali më i rritur u thirr për ta zëvendësuar. Por trashëgimtari i fisnikut shqiptar ishte vetëm tetë vjeç. Çfarë duhej bërë atëherë ?

? Më ndiqni ! bërtiti Janica, pasi kishte mbledhur ushtarët e babait të saj ? unë do t'ju çoj drejt fitores.

Dhe Zhanë d?Ark-a shqiptare, 22 vjeçare, vërshoi drejt armikut.

Janica është shtatlartë dhe e fortë. Bukuria e saj magjeps kryengritësit. E armatosur me një pushkë të vjetër, të praruar me argjend dhe fildish, ajo drejton operacionet me një guxim të rrallë.

Dhe, këto ditët e fundit, e pamë atë, në krye të kryengritësve që ajo udhëqeh, të sulmojë fortifikimet osmane dhe të detyrojë arratisjen e ushtarëve të sulltanit.?/ Marrë nga Darsiani.com/Tiranapost/A.C