Lajme nga Bota

Turbulencat po bëhen një problem më i madh nga ndryshimet klimatike

Turbulencat po bëhen një problem më i madh nga ndryshimet
Copyright Saif Zaman

Çështja e turbulencave në fluturime ka qenë prej kohësh një shqetësim i madh si për pasagjerët ashtu edhe për ekuipazhin në industrinë e aviacionit. Studimet e fundit kanë treguar se efektet e ndryshimeve klimatike kanë çuar në një rritje të turbulencave të rënda.

Një incident i dukshëm që përfshinte fluturimin SQ308 të Singapore Airlines nga Londra në Singapor rezultoi në një fatalitet dhe lëndime të shumta si rezultat i turbulencave të rënda.

Ekspertët kanë identifikuar faktorë të ndryshëm që mund të çojnë në turbulenca në fluturime, duke përfshirë stuhitë, dhe rrymat e forta të ajrit.

Ndërkohë, shkencëtarët thonë se ndryshimi i klimës ka të ngjarë të shkaktojë më shumë turbulenca, të padukshme për radarët.

Studimi zbuloi se qiejt janë bërë deri në 55% më të trazuar në krahasim me katër dekada më parë për shkak të ndryshimeve klimatike, duke çuar në një rritje të turbulencave të rënda. Ndryshimi i rrymave të ajrit në rrjedhën e avionëve, që i atribuohet ajrit më të ngrohtë nga emetimet e dioksidit të karbonit, ka intensifikuar më tej turbulencat nëpër rrugë të ndryshme fluturimi në mbarë botën.