Lajme nga Bota

Tortura, përdhunime, ekzekutime, aborte të detyruara në burgjet e Kim Jong-un

Tortura, përdhunime, ekzekutime, aborte të detyruara në burgjet e
Në burgjet e Kim Jong-un, nëse jeni me fat, hani buburreca në qelinë tuaj prej dy metrash katrorë që i ndani me një të burgosur tjeter, pasi racionet e ushqimit janë aq të vogla sa vdes urie. Dhe nëse je grua, fillimisht të përdhunojnë gardianët, pastaj, nëse mbetesh shtatzënë, i nënshtrohen një abort të detyruar.
Këto janë vetëm disa nga abuzimet e zakonshme në burgjet e Koresë së Veriut dhe objektet e tjera të paraburgimit, sipas ish të burgosurve, dëshmia e të cilëve përbën bazën e një raporti të ri të publikuar nga një mbikëqyrës i të drejtave të njeriut këtë javë.

Duke përdorur intervista me qindra të mbijetuar, dëshmitarë dhe autorë të abuzimit që kanë ikur nga vendi, së bashku me dokumentet zyrtare, imazhet satelitore, OJQ-ja jofitimprurëse Korea Future ka krijuar atë që thotë se është fotografia më e detajuar e jetës brenda sistemit penal të vendit të izoluar.

“Qëllimi i raportit tonë është në thelb të zbulojë shkeljet e të drejtave të njeriut që kanë ndodhur brenda sistemeve penale të Koresë së Veriut. (Ai) konstaton se edhe 10 vjet pasi OKB-ja themeloi një Komisioni Hetimor, ka ende shkelje sistematike dhe të përhapura të të drejtave të njeriut, "tha Kim Jiwon, një hetues i Korea Future, i cili ka zyra në Londër, Seul dhe Hagë.

Raporti thotë se ka identifikuar qindra pjesëmarrës aktivë që pretendojnë se kanë marrë pjesë në dhunë dhe po bën thirrje për hetime dhe ndjekje penale për abuzimet.