Lajme nga Bota

Shteti i parë europian që siguron vaksinën e Rusisë, edhe pse nuk është miratuar

Shteti i parë europian që siguron vaksinën e Rusisë, edhe

Hungaria është shteti i parë europian që merr doza të vaksinës kundër Covid-19 të prodhuar në Rusi. Duke folur online nga karantina, ministri hungarez i Punëve të Jashtme dhe Tregtisë tha se Hungaria ishte në negociata të përparuara për të marrë doza të plota të vaksinës Sputnik, edhe pse kjo vaksinë nuk është miratuar ende nga OBSH për përdorim. Megjithatë ai tha se ky është një lajm i mirë për Hungarinë.

Një blerje nga Budapesti dhe hyrja në tregun e BE-së do të tregonte për një fitore simbolike të vaksinës Sputnik V të Rusisë, e cila është kritikuar nga disa ekspertë për ritimin e shpejtë të miratimit dhe informnacionin e kufizuar në dispozicion të publikut për efikasitetin e tij.

Vaksina ruse nuk është në mesin e portofolit të krijuar nga Komisioni Evropian për 27 vendet anëtare të BE, përfshirë Hungarinë. Ekzekutivi i BE ka arritur marrëveshje me kompanitë e barnave për të siguruar më shumë se 1 miliardë doza, përfshirë vaksinën e Pfizer-BioNTech.

Bisedimet mbi vaksinën ruse janë të fundit në një seri lëvizjesh që analistët thonë se Budapesti po ‘qetësohet’ në Moskë, duke përfshirë gritjen e selisë qendrore të Bankës Ndërkombëtare të Investimeve.

Hungaria gjithashtu është kritikuar nga aleatët perëndimorë për mosmarrëveshjet më të afërta NATO-Ukrainë, duke refuzuar ekstradimin e tregtarëve të armëve ruse në SHBA dhe rritjen e varësisë së vendit nga importet e energjisë ruse.

*Reuters/ Tiranapost.al.