Lajme nga Bota

Shkencëtarët tajlandezë synojnë të prodhojnë vaksinë kundër Covid nga gjethet e duhanit

Shkencëtarët tajlandezë synojnë të prodhojnë

Baiya Phytopharm, kompani farmaceutike në Tajlandës ka nisur punën për të zhvilluar vaksinën e parë kundër Covid me bazë bimore. Start-up, i themeluar në 2018, ka punuar në një vaksinë duke përdorur gjethet e një bime duhani australiane.

Ekipi i shkencëtarëve tajlandezë duan të “bëjnë një ndryshim” nga importuesit e tjerë të vaksinave.

Baiya është kompania e parë tajlandeze që hyn në qendrën e inovacionit CU të universitetit, një qendër kërkimore për bizneset fillestare, për të zhvilluar teknologjinë për të prodhuar proteina rikombinante që mund të prodhojnë ilaçe dhe vaksina.

Punimet tre-vjeçar financohen nga Alumni i Universitetit Chulalongkorn dhe qeveria tajlandeze, si dhe vetë firma ka mbledhur rreth 3 milionë dollarë nga dhurimet e njerëzve.

Kompania përfundoi fazën e parë të provave njerëzore të vaksinës së saj Covid me bazë bimore në dhjetor të vitit të kaluar. Asnjë vaksinë Covid me bazë bimore nuk ekziston askund, megjithëse të paktën një tjetër përveç Baiya’s është në zhvillim e sipër.

“Deri më tani, ajo që dimë është se ... të gjithë vullnetarët janë të sigurt. Dhe duke parë profilin e sigurisë, ne jemi shumë të kënaqur me të”, thonë shkencëtarët tajlandezë. Megjithatë sipas tyre është ende herët për të përcaktuar shkallën e efikasitetit, por qëllimi është përdorimi i vaksinave të disponueshme si pikë referimi.

Kompania farmaceutike thotë se pret që testet e fazës së dytë të fillojnë në shkurt dhe të fazës së tretë në qershor. Ajo shpreson të dorëzojë të dhëna në Administratën Tajlandeze të Ushqimit dhe Barnave për miratim të vaksinës deri në tremujorin e tretë ose të katërt të këtij viti.

Kompania tha se mund të rrisë shpejt kapacitetin eprodhimit nëse vaksina miratohet. Aktualisht, ata thonë që mund të prodhojnë rreth pesë milionë doza vaksinash në muaj, që arrijnë rreth 60 milionë doza vaksinash në vit.

Të njëjtat objekte prodhuese do të jenë në gjendje të prodhojnë vaksina jo vetëm për Tajlandën, por edhe për rajonin, sipas tyre.

Kompania po përdor të njëjtën fabrikë duhani për të zhvilluar ilaçe kundër kancerit dhe trajtime kundër plakjes.

Si një start-up, Baiya ende nuk po bën para, por kjo sepse synon të ndërtojë një industri kërkimore të besueshme dhe të përballueshme nga njerëzit në Tajlandë.