Lajme nga Bota

Qyteti fantazmë mesjetar Granadilla, një nga qytetet më të bukura në Spanjë

Qyteti fantazmë mesjetar Granadilla, një nga qytetet më të

Qyteti mesjetar i Granadillas në Spanjë është një qytet fantazmë. Vizitorët mund të futen në dhomat e zbrazëta, të enden përgjatë rrugëve të rrethuara me mure dhe të shohin qytetin nga maja e kështjellës së tij, por askush nuk jeton atje që kur të gjithë banorët u dëbuan në vitet 1960.

Fillimisht i themeluar nga myslimanët në shekullin e 9-të, Granadilla zinte një vend strategjik që i lejonte banorët e saj të mbanin një sy vigjilent në Ruta de la Plata, një rrugë e lashtë tregtare dhe udhëtimi në të gjithë rajonin.

Me kalimin e viteve, sundimi i qytetit ndryshoi dhe sot është një nga fshatrat e paktë spanjollë ku muret e lashta janë ende të paprekura.

Qyteti fantazmë mesjetar Granadilla, një nga qytetet më të

Në vitet 1950, gjatë diktaturës së Francisco Frankos, Spanja filloi projektin masiv të ndërtimit të digave si një mënyrë për të nxitur ekonominë gjatë periudhës së izolimit. Më e madhja nga këto përpjekje ishte rezervuari i Gabriel y Galán në lumin Alagón dhe në vitin 1955 zyrtarët deklaruan se Granadilla ishte në zonën e përmbytjes dhe për këtë arsye duhej evakuuar.

Gjatë 10 viteve, nga viti 1959 deri në vitin 1969, të gjithë banorët u dëbuan me forcë, shumë prej të cilëve u zhvendosën në vendbanimet e kolonizimit pranë fshatit. Kur uji filloi të ngrihej në vitin 1963, ai mbuloi të gjitha, përveç një rruge për në fshat, duke e kthyer atë në një gadishull. Vetë qyteti nuk u përmbyt kurrë. Megjithatë, banorët nuk janë lejuar të kthehen.

Qyteti fantazmë mesjetar Granadilla, një nga qytetet më të

Përvoja e tij ishte traumatike për vendasit. “Ishte një mashtrim, - thotë Eugenio Jiménez, president i Shoqatës Sons of Granadilla, - ata na nxorën jashtë, duke pretenduar se diga do të përmbytte qytetin, gjë që ishte e pamundur sepse qyteti është më i lartë se diga. Ishin kohë diktature dhe ne nuk kishim të drejta. Por ajo që me të vërtetë më frustron është se në kohët demokratike unë kam qenë duke luftuar për rimëkëmbjen e Granadillës me ish-shoqatën e fëmijëve dhe asnjë qeveri nuk na ka dëgjuar.”

Purificación Jiménez, një ish-banor, kujtoi gjithashtu vështirësitë e atyre viteve. “Më kujtohet që sa herë që një familje dilte nga fshati, të gjithë dilnin në hyrje të fshatit për t'u përshëndetur dhe qanin”, tha ai.

Edhe sot, fshatarët nuk janë lejuar të rimarrin shtëpitë e tyre sepse qeveria ruan dekretin e përmbytjeve të nënshkruar nga Franko. Megjithatë, vizitorët mund dhe vijnë për udhëtime ditore. Qyteti u caktua një vend historiko-artistik në 1980 dhe tani drejtohet si një muze i lirë, në qiell të hapur i mbikëqyrur nga Agjencia Autonome e Parqeve Kombëtare.