Lajme nga Bota

OKB paralajmëron një krizë ushqimore globale që mund të zgjasë më vite

OKB paralajmëron një krizë ushqimore globale që mund të

Lufta ruse në Ukrainë mund të shkaktojë shumë shpejt një krizë ushqimore globale, që mund të zgjasë me vite, paralajmëron OKB. Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres tha se lufta ka rënduar pasigurinë ushqimore në vendet më të varfra për shkak të rritjes së çmimeve.

Guterres i bëri thirrje Rusisë të zhbllokojë eksportet dhe prodhimin e ushqimeve në Ukrainë, si mënyra e vetme për të zgjidhur krizën.

“Rusia duhet të lejojë rikthimin e eksporteve të sigurta të grurit të depozituar në portet ukrainase. mund të shqyrtohen itinerare alternative, edhe pse kaq nuk do të mjaftonte për zgjidhjen e problemit. Gjithashtu, produktet ushqimore dhe fertilizuesit rus duhet të kenë qasje të pakufizuar në tregjet botërore pa pengesa indirekte”, shtoi sekretari i OKB-së.