Lajme nga Bota

Një rrugë 4,500 vjeçare, e mbushur me varre antike zbulohet në Arabinë Saudite

Një rrugë 4,500 vjeçare, e mbushur me varre antike zbulohet
Arkeologët kanë zbuluar një rrugë 4,500 vjeçare në Arabinë Saudite, i mbushur me varre të lashta të ruajtura mirë.

Studiuesit nga Universiteti i Australisë Perëndimore bënë një hetim të gjerë gjatë vitit të kaluar duke përfshirë kërkime ajrore me helikopter, vëzhgim tokësor dhe gërmime, si dhe ekzaminime të imazheve satelitore.

"Njerëzit që jetojnë në këto zona i kanë ditur ato për mijëra vjet," tha studiuesi Matthew Dalton për CNN. "Por unë mendoj se nuk dihej me të vërtetë sa të përhapura janë derisa morëm imazhe satelitore." Dalton tha se rrugët funerare, të cilat ai i kishte parë nga një helikopter, shtriheshin për qindra, ndoshta edhe mijëra kilometra.

Një rrugë 4,500 vjeçare, e mbushur me varre antike zbulohet

"Në disa raste, vetë varret janë aq të dendura sa nuk mund të mos ecësh në rrugën e lashtë, sepse je rrethuar nga varret."

Varret në vetvete janë kryesisht në formë varëse ose varre unazore. Varret e unazës përfshijnë një karne të rrethuar nga një mur deri në dy metra lartësi, ndërsa varret varëse kanë "bishta të bukur".

Një rrugë 4,500 vjeçare, e mbushur me varre antike zbulohet

Duke përdorur datimin me radiokarbon, studiuesit përcaktuan se një grup i përqendruar i mostrave daton midis 2600 dhe 2000 vjet pes, megjithëse varret u ripërdorën deri rreth 1000 vjet më parë.

Një rrugë 4,500 vjeçare, e mbushur me varre antike zbulohet

“Këto varre janë 4,500 vjet të vjetra dhe ato janë ende në lartësinë e tyre origjinale, gjë që është vërtet e padëgjuar”, tha studiuesja Melissa Kennedy për CNN. "Kështu që unë mendoj se kjo është ajo që e dallon veçanërisht Arabinë Saudite nga pjesa tjetër e rajonit, vetëm niveli i ruajtjes është i pabesueshëm."

Një rrugë 4,500 vjeçare, e mbushur me varre antike zbulohet

Ekipi ka vëzhguar rreth 18,000 varre përgjatë rrugëve funerare, ndërsa 80 prej tyre janë marrë ose gërmuar për kërkime.

Studiuesit mendojnë se përdorimi i rrugëve i ka paraprirë prej kohësh varreve dhe ende nuk janë të sigurt se pse varret u ndërtuan përgjatë rrugës.