Lajme nga Bota

Një kompani e re ndërmerr misionin e egër: Të rikthejë mamuthin

Një kompani e re ndërmerr misionin e egër: Të rikthejë

Një ekip shkencëtarësh dhe sipërmarrësish kanë krijuar një kompani të re për të ringjallur gjenetikisht mamuthin.

Kompania, e quajtur Colossal, synon të vendosë mijëra nga këto kafshë madhështore përsëri në tundrën siberiane, mijëra vjet pasi ato u zhdukën.

"Kjo është një arritje e madhe për ne," tha George Church, një biolog në Shkollën Mjekësore të Harvardit, i cili për tetë vjet ka udhëhequr një ekip të vogël studiuesish të shkëlqyer në hënë duke zhvilluar mjetet për ringjalljen e mamuthëve. "Do të bëjë ndryshimin në botë."

Kompania, e cila ka mbledhur 15 milionë dollarë në financimin fillestar, do të mbështesë kërkimet në laboratorin e Dr. Church dhe do të kryejë eksperimente në laboratorët e tyre në Boston dhe Dallas.

Një ish -studiuese në laboratorin e Dr. Church, Eriona Hysolli, do të mbikëqyrë përpjekjet e kompanisë së re për të redaktuar ADN -në e elefantit, duke shtuar gjene për tiparet e mamuthit si flokët e dendur dhe dhjamin e trashë për të përballuar të ftohtin. Studiuesit shpresojnë të prodhojnë embrione të këtyre elefantëve të ngjashëm me mamuthët brenda pak vitesh, dhe përfundimisht të prodhojnë popullata të tëra të kafshëve.

Studiues të tjerë janë thellësisht skeptikë se Kolosali do të bëjë një arritje të tillë. Dhe nëse Colossal arrin të prodhojë foshnja elefantë si mamuth, kompania do të përballet me pyetje serioze etike. A është njerëzore të prodhosh një kafshë, biologjinë e së cilës ne e dimë kaq pak? Kush mund të vendosë nëse ato mund të lihen, potencialisht për të ndryshuar ekosistemet e tundrave në mënyra të thella?

"Ka shumë telashe që të gjithë punën që do të hasin gjatë rrugës," tha Beth Shapiro, një paleogjenetik në Universitetin e Kalifornisë Santa Cruz dhe autori i "Si të Klonosh një Mamuth".

Tiranapost.al