Lajme nga Bota

Mesazhi në qiell mbi plazhet e Italisë përhap teorinë e konspiracionit se Papa Françesku në fakt është anti-papa

Mesazhi në qiell mbi plazhet e Italisë përhap teorinë e

Mesazhet e shfaqura me avionë të vegjël mbi plazhet e Italisë këtë verë kanë përhapur teorinë e konspiracionit se Papa Françesku nuk është kreu legjitim i Kishës Katolike.

Avionët që mbanin mesazhe të çuditshme për Benediktin XVI, ish-kreun e Kishës Katolike, i cili dha dorëheqjen në vitin 2013 pasi vuante nga probleme shëndetësore, janë shfaqur në qiellin blu, pa re mbi plazhet më të populluara të Italisë këtë verë.

"Benedikti ishte në 'sedes impedita,'" shkruhet në një nga mesazhet që u përhap në 350 kilometra të bregut të Adriatikut të dielën, 27 gusht, duke iu referuar një termi të njohur brenda Vatikanit për të treguar se Papa është i internuar, i burgosur ose ndryshe i kufizuar.

Një mesazh tjetër i ngjashëm mbi vijën bregdetare të Lazios më 16 korrik, thoshte: "Benedikti XVI nuk abdikoi vërtet".

Mesazhet e çuditshme kanë tërhequr kureshtjen e mijëra plazhistëve, por edhe të mediave vendase.

Kjo është pikërisht ajo që dëshironte gazetari Andrea Cionci, i cili beson se Papa Françesku nuk është papa legjitim.

Prej pak kohësh, Cionci - i cili shkruan për gazetën italiane të djathtë Libero - është përpjekur të përhapë një teori konspirative duke thënë se Papa Françesku është "anti-papa" i vënë në detyrë për të zëvendësuar Benediktin XVI - Joseph Ratzinger - me një përqasje më liberale dhe figurë progresive.

Sipas gazetarit, Papa la aludime në fjalimin e tij të dorëheqjes se ai nuk po abdikonte me të vërtetë - por se po detyrohej ta bënte këtë.

Ai tha se e vërteta do të zbulohej nga tre kardinalë në dijeni pas vdekjes së Ratzinger - një parashikim që ka dështuar të materializohet pasi ish-papa vdiq më 31 dhjetor 2022.

Cionci e ka mbrojtur veten duke thënë se ai nuk është një teoricien konspirativ, pavarësisht nga ajo që është quajtur në media - dhe pavarësisht faktit se disa ekspertë, mes të cilëve janë mbështetës të Françeskut dhe katolikë më konservatorë, e kanë hedhur poshtë teorinë e tij.

Në një artikull të botuar në internet duke analizuar teorinë e Cionci-t, eksperti Silvio Barbaglia tha se gazetari mund të gjente një mesazh sekret në fjalimin e dorëheqjes së Benediktit vetëm nëse e shikonte atë "me mosbesim".