Lajme nga Bota

Mallkimi i të 35-ave, në Kinë millennials janë shumë të vjetër për disa punëdhënës

Mallkimi i të 35-ave, në Kinë millennials janë shumë

Të jesh 35 vjeç në Kinë mund të mos arrish të gjesh një vend pune pasi quhesh shumë i moshuar për të punuar.

Prej kohësh në vendin komunist rekrutimet për punë skualifikojnë këto mosha. Një prej tyre, Han rrëfen me shembullin e saj këtë diskriminim. Pas një përvoje 10 vjeçare si dizajnere, ajo nuk mundi të gjente një vend të ri pune në profesionin e sa dhe është vetëm 34 vjeç.

Han është kthyer në punë me kohë të pjesshme për të përballuar jetesën, duke punuar si shofere për 2,8 dollarë në ditë.

“Unë provova çdo punë të mundshme, por ato ose konsumonin shumë energji, ose paguheshin shumë pak,” tha ajo.

Han është vetëm një nga shumë punëtorë të moshës së saj në Kinë që kanë frikë se i janë nënshtruar mallkimit të të 35-ve.

Termi fillimisht u krijua në mediat sociale për të përshkruar pushimet nga puna të punëtorëve më të vjetër nga kompanitë e mëdha të teknologjisë, por që atëherë është bërë mjaft i përhapur.

Kushdo që dyshon në fuqinë e mallkimit, duhet vetëm të shikojë listat e panumërta të vendeve të punës në internet dhe faqet e rekrutimit që thonë në mënyrë eksplicite se kandidatët nuk duhet të jenë më të vjetër se ajo moshë, të cilën shumë ekspertë as nuk e konsiderojnë të moshës së mesme.

Edhe qeveria kineze po përjashton kandidatët mbi 35 vjeç për shumë nga pozicionet e nëpunësve civilë, një politikë e kritikuar nga një ligjvënës në mbledhjen vjetore të parlamentit të Kinës.

Mallkimi i të 35-ave, në Kinë millennials janë shumë

“Diskriminimi i padukshëm i moshës për 35-vjeçarët ka ekzistuar gjithmonë në vendin e punës. Është një humbje e madhe talenti të refuzosh kandidatët për moshën e tyre,” tha ligjvënësi Jiang Shengnan gjatë mbledhjes.

Këtë vit, agjencia shtetërore e lajmeve Xinhua propozoi atë që e shihte si një zgjidhje të mundshme, politika të veçanta që favorizonin punëtorët mbi 35 vjeç, së bashku me ndihmën financiare dhe rregullore kundër moshës.

Për shumë prej qindra miliona millennials të Kinës, zgjidhjet nuk mund të vijnë shpejt. Me Kinën që ende po përpiqet të rikuperohet nga dëmi ekonomik i pandemisë dhe shenjat që rritja e saj po ngadalësohet, papunësia është bërë një shqetësim i ngutshëm për shumë njerëz. Në nivel kombëtar, shkalla zyrtare e papunësisë u rrit në një nivel gati rekord prej 6.1% vitin e kaluar dhe ndërsa fundi i bllokimit solli pak lehtësim, ai mbetet në 5.2%.

Fenomeni e ka dalë më në pah nga rritja e industrisë së teknologjisë së Kinës dhe e ashtuquajtura kultura 996 (duke punuar nga ora 9 e mëngjesit deri në 9 pasdite, gjashtë ditë në javë).

Është një orar pa kompromis që është edhe më i vështirë për punonjësit familjarë për t'u ndjekur, por është një pritshmëri e zakonshme në sektorin teknologjik shumë konkurrues dhe relativisht të ri të vendit.

Një raport i Xinhua 2021 arsyetoi se punonjësit që nuk ishin promovuar në nivele drejtuese deri në 35 vjeç mund të perceptohen si më pak të suksesshëm, pra më të ndjeshëm ndaj pushimeve nga puna.