Lajme nga Bota

Linjat ajrore amerikane paralajmërojnë ndërprerje të fluturimeve për shkak të rrjetit 5G

Linjat ajrore amerikane paralajmërojnë ndërprerje të

10 linjat ajrore më të mëdha amerikane kanë paralajmëruar se rrjeti 5G do të shkaktojë "ndërprerje të madhe" të fluturimeve.

Ata thanë se fillimi i shërbimeve të telefonisë celulare Verizon dhe AT&T-5G të mërkurën do të shkaktonte një "fatkeqësi ekonomike plotësisht të shmangshme".

Linjat ajrore kanë frikë se sinjalet e brezit C-5G do të prishin sistemet e navigimit të avionëve, veçanërisht ato që përdoren në mot të keq.

Paralajmërimi iu është dërguar me një letër autoriteteve të aviacionit amerikan.

"Nevojitet ndërhyrje e menjëhershme për të shmangur ndërprerje të konsiderueshme operacionale për pasagjerët e ajrit, transportuesit, zinxhirin e furnizimit dhe dërgimin e furnizimeve të nevojshme mjekësore", përfshirë shpërndarjen e vaksinave thuhet në letër.

Letra i është dërguar disa prej institucioneve kryesore dhe negociatat po bëhen në nivelet më të larta të qeverisë amerikane. Linjat ajrore duan që sinjalet 5G të hiqen "përafërsisht dy milje nga pistat e aeroportit, në aeroportet e prekura. Kjo do të lejojë që 5G të vendoset duke shmangur ndikimet e dëmshme në industrinë e aviacionit, publikun e udhëtimit, zinxhirin e furnizimit, shpërndarjen e vaksinave, fuqinë tonë punëtore dhe ekonominë më të gjerë.

Ne kërkojmë më tej që FAA të identifikojë menjëherë ato stacione bazë më të afërta me pistat kryesore të aeroportit që duhet të adresohen për të garantuar sigurinë dhe për të shmangur ndërprerjen," thuhet më tej.

Këto shqetësime u theksuan së fundmi nga dy prodhuesit e mëdhenj të avionëve, Airbus dhe Boeing, në një paralajmërim të rrallë të përbashkët.

Grupi i linjave ajrore tha: "Prodhuesit e avionëve na kanë informuar se ka zona të mëdha të flotës operative që mund të nevojitet të ndalohen.”

Kompanitë e telefonave kanë shpenzuar dhjetëra miliarda dollarë për të përmirësuar rrjetet e tyre e për të vendosur teknologjinë 5G, e cila sjell shërbime shumë më të shpejta të internetit dhe lidhje më të madhe.

Grupi amerikan i industrisë me valë, CTIA, ka thënë më parë se 5G është i sigurt dhe ka akuzuar industrinë e aviacionit për frikësim dhe shtrembërim të fakteve.

"Një vonesë do të shkaktojë dëm të vërtetë. Shtyrja e vendosjes për një vit do të zbriste 50 miliardë dollarë në rritjen ekonomike, ashtu si kombi ynë rimëkëmbet dhe rindërtohet nga pandemia," tha shefi ekzekutiv i CTIA Meredith Attëell Baker në një postim në blog në nëntor.