Lajme nga Bota

Kina synon Olimpiadën 'Zero COVID', si do të zhvillohet eventi nën masa të rrepta

Kina synon Olimpiadën 'Zero COVID', si do të zhvillohet
Atletët do të duhet të vaksinohen ose të përballen me një karantinë të gjatë, të bëjnë teste çdo ditë dhe të mbajnë maska ??kur nuk garojnë ose nuk stërviten. Kushdo që rezulton pozitiv për COVID-19 do të izolohet dhe nuk do të konkurrojë.

Në Lojërat Olimpike të Pekinit, masat e rrepta të kontrollit do të synojnë të krijojnë një "flluskë" rezistente ndaj viruseve për mijëra vizitorë ndërkombëtarë në një kohë kur omicron po nxit infeksione globalisht.

Protokollet e parandalimit do të jenë të ngjashme me ato në Lojërat e Tokios këtë verë, por shumë më të shtrënguara. Kjo nuk do të zbatohet vetëm në Pekin, por në të gjithë Kinën që ka mbajtur një politikë "Zero COVID" që në fillim të pandemisë.

Megjithatë, aftësia e Kinës për t'iu përmbajtur qasjes së saj të tolerancës zero në nivel kombëtar tashmë po testohet nga varianti shumë i transmetueshëm i Omicron, i cili është më ngjitës se variantet e mëparshme të virusit dhe më i aftë për të shmangur mbrojtjen nga vaksinat.

Me vetëm disa javë para fillimit të Lojërave më 4 Shkurt, më shumë se 20 milionë njerëz në gjashtë qytete janë nën izolim pas shpërthimeve të fundit.

Ja se si do të funksionojnë Lojërat.

A duhet të vaksinohen atletët?

Po, atletët dhe pjesëmarrësit e tjerë duke përfshirë stafin e ekipit dhe mediat e lajmeve duhet të vaksinohen plotësisht për t'u lejuar në zonat e caktuara olimpike pa u karantinuar për 21 ditë. Këto zona do të përbëhen nga Fshati Olimpik, vendet e lojërave, pika të tjera të zgjedhura dhe transporti i dedikuar.

Pjesëmarrësit konsiderohen të vaksinuar plotësisht sipas përcaktimeve të përshkruara nga vendet e tyre. Gjithashtu të gjithë duhet të tregojnë dy teste negative, një para ngjitjes në avion dhe tjetri pas zbritjes në Kinë.

Po në jetën e përditshme?

Pas mbërritjes në aeroportin e Pekinit, pjesëmarrësve do t'u matet temperatura dhe do të testohen me tampon fyti dhe hunde. Një zyrtar i Olimpiadës, tha në një konferencë shtypi se procesi zgjat 45 minuta.

Një autobus më pas do t'i çojë njerëzit në banesën e tyre, ku do të presin deri në gjashtë orë për rezultatet e testit e për të lëvizur në zonat e miratuara. Kufizimet e lëvizjes brenda atij "qarku të mbyllur" synojnë të mbyllin çdo kontakt të mundshëm midis pjesëmarrësve olimpikë dhe popullatës lokale.

Tamponët e fytit për testim do të kërkohen çdo ditë për të gjithë pjesëmarrësit.

Masat standarde të parandalimit po inkurajohen, të tilla si ventilimi i dhomave dhe mbajtja e një distancë prej rreth 1 metër nga të tjerët ose 2 metra nga atletët.

Maska N95 ose të një kalibri të ngjashëm do të kërkohen në ambiente të brendshme dhe të jashtme me pak përjashtime, të tilla si kur njerëzit hanë ose pinë. Sallat e ngrënies do të kenë ndarje dhe kapaciteti i ndenjëseve do të reduktohet për të ndihmuar në ruajtjen e distancës.

Në hapësirat ku distancimi nuk është i mundur, siç janë ashensorët, nuk lejohet të flasësh. Stafi do të vendoset në zona kyçe për të ndihmuar në drejtimin e njerëzve dhe për të siguruar që protokollet do të zbatohen.

Çfarë ndodh nëse një atlet rezulton pozitiv?

Edhe me masat e forta paraprake në Pekin, ekspertët thonë se disa teste pozitive janë të mundshme, veçanërisht me Oicron në lojë.

Nëse një atlet ose një pjesëmarrës tjetër rezulton pozitiv, por nuk ka simptoma, ata do të duhet të izolohen në një hotel të posaçëm. Ata do të hanë aty dhe mund të hapin dritaret për ajër të pastër, por nuk do të mund të dalin nga dhomat, të cilat organizatorët thonë se do të jenë rreth 25 metra katrorë.

Atletët mund të kërkojnë pajisje fitnesi për stërvitje.

Njerëzit pa simptoma mund të largohen nga izolimi pas dy ditëve të testeve negative. Organizatorët thonë se ata që do të rezultojnë pozitivë do të shqyrtohen rast pas rasti, por mund të jetë vonë që atletët të konkurrojnë.

Si rregull i përgjithshëm, organizatorët thonë se paneli do të shqyrtojë ata që do të rezultojnë pozitivë për më shumë se 14 ditë.

Ata që rezultojnë pozitivë dhe kanë simptoma duhet të izolohen në spital. Ata gjithashtu do të kenë nevojë për dy ditë teste negative për t'u liruar, si dhe tre ditë për uljen e temperaturave normale dhe simptomave.

A do të ketë tifozë?

Spektatorët nga jashtë nuk do të lejohen. Sa i përket tifozëve vendas, organizatorët e Pekinit thonë se po finalizojnë rregullat për pjesëmarrjen e tyre.

Nuk është e qartë se si shpërthimet e fundit të rasteve e Omicron në Kinë do të ndikojnë në vendime.

Edhe nëse disa tifozë lejohen në Pekin, prania e tyre do të jetë e pakët. Të gjithëve u kërkohet të duartrokasin në vend që të bërtasin ose të këndojnë.

A mund të funksionojë?

Pavarësisht nga përhapja e Omicronit në shumë pjesë të botës, përfshirë Kinën, organizatorët mund të jenë ende në gjendje t'i bëjnë Lojërat Olimpike pa ndërprerje.