Lajme nga Bota

Fenomen i pazakontë/ Bie borë në Sahara

Fenomen i pazakontë/ Bie borë në Sahara

Reshje të dëborës kanë përfshirë shkretëtirën e Saharasë pasi temperaturat ranë nën 0 gradë. Dëbora ra në qytetin Saharanë të Ain Sefra në Algjeri dhe është hera e pestë në 42 vjet.

Fenomen i pazakontë/ Bie borë në Sahara

Ain Sefra, e njohur si Porta e Shkretëtirës, ??është 3000 metra mbi nivelin e detit dhe e rrethuar nga malet e Atlasit.

Shkretëtira e Saharasë mbulon pjesën më të madhe të Afrikës Veriore dhe ka kaluar nëpër ndryshime në temperaturë dhe lagështi gjatë qindra mijëra vjetëve.

Fenomen i pazakontë/ Bie borë në Sahara

Edhe pse Sahara është shumë e thatë sot, ajo pritet të bëhet e gjelbër përsëri pas rreth 15,000 vjetësh.

Vitin e kaluar, devetë u panë të rrethuara nga bora, ndërsa Afrika e Veriut u kap nga temperatura ekstreme në muajt e verës dhe të dimrit.

Sa e zakonshme është bora në shkretëtirë?

Bora dhe akulli janë të pazakonta në rajonet e shkretëtirës, ??por jo plotësisht të panjohura.

Temperaturat në shkretëtira mund të bien në mënyrë dramatike gjatë natës, por çdo reshje dëbore zakonisht shkrihet herët të nesërmen.

Janari 2022 dhe 2021 panë reshujet e dëborës që përfshinë Saharanë dhe Arabinë Saudite, por nuk është hera e parë që këto pika të nxehta zakonisht fshihen me të bardha.

Në vitin 2018, Ain Sefra u pluhuros në dëborë për herë të tretë në 40 vjet.

Fenomeni është vërejtur në qytet në vitet 2021, 2018 dhe 2017, me reshjet e fundit të borës të regjistruara më parë në vitin 1979.

Temperaturat në qytet zakonisht variojnë nga 12C në janar, muaji më i ftohtë, deri në 40C në korrik.

Tiranapost.al